Reklama

Jak stosować mniszek lekarski

Kwiat powszechnie widziany na łąkach i niechlubnie uważany za chwast w przydomowych ogródkach. Usilnie zwalczany przez właścicieli trawników. Ten niepozorny żółty kwiat jest nie tylko jadalny, ale posiada niezwykłe zdrowotne własności. Przeczytaj ten artykuł, a poznasz jego niesamowitą moc.

Mniszek lekarski jest doskonałym źródłem witamin A, C, K, wapnia, potasu, żelaza, cynku i manganu. Stosowany w domowym leczeniu zapobiega utracie apetytu, rozstroju żołądkowym i stanach zapalnych. Działa kojąco w bólach mięśni i stawów, problemach z układem moczowym. Wykazuje pomocnicze działanie w żółtaczce, hipoglikemii, obrzękach związanych z wysokim ciśnieniem krwi aż i chorobach nowotworowych. Posiada również działanie oczyszczające krew, nerki, wątrobę oraz woreczek żółciowy. Działa łagodnie przeczyszczająco i moczopędnie, lecz nie wypłukuje potasu z organizmu. Sok z mniszka lekarskiego może być używany zewnętrznie do oczyszczania ran.

Wykorzystanie korzenia mniszka lekarskiego

Częste stosowanie korzenia mniszka lekarskiego pomaga z balansować poziom cukru we krwi. Usuwa toksyny z organizmu i stymuluje trawienie. Korzeń mniszka lekarskiego można spożywać surowy lub gotowany. Suszony mniszek świetnie nadaje się na napary bądź herbaty. Upieczony i zmielony stanie się substytutem kawy.

Liście mniszka lekarskiego

Niezwykle bogate w potas, antyoksydanty i witaminy A i C. Stosowany jako zielony barwnik. Małe liście mniszka można jeść surowe w sałatkach lub zupach. Duże liście można dusić i gotować.

Kwiaty mniszka lekarskiego

Kwiaty z powodzeniem można dodać do sałatek i galaretek. Usmażone w cieście, będą ciekawą przekąską. Z powodzeniem dodadzą ciekawego smaku winu lub lekkiemu drinkowi.

Jak zrobić herbatę z korzenia mniszka lekarskiego

Będziesz potrzebować parę korzeni mniszka lekarskiego. Umyj dokładnie i pokrój w drobne kawałki. Przełóż korzeń do robota kuchennego i zetrzyj na drobniej. Przesyp starty korzeń na blachę do pieczenia. Ustaw piekarnik na 120 st C i piecz przez 2-3 godziny, aż będą całkowicie suche. Całkowicie suche, przesyp do szczelnego pojemnika bądź słoika. Parz jak zwykłą herbatę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama