Reklama

Jak rozsądnie stosować zioła?

Zioła różnie mogą oddziaływać na organizm, dlatego trzeba traktować je równie ostrożnie jak leki. I choć stosujemy je od lat, zdarza się, że popełniamy błędy w ich przygotowaniu. Sprawdź, jak prawidłowo zbierać, parzyć i stosować zioła.

Jak parzyć zioła?

Zioła zaparzaj wyłącznie w szklanych, emaliowanych lub stalowych naczyniach (nigdy w obitych czy aluminiowych).

Proporcje: 2 łyżeczki zalej 250 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody (po zagotowaniu odczekaj 1 minutę).

Kwiaty i liście powinny być rozdrobnione – związki czynne będą łatwiej przenikały do naparu.

Zaparzaj pod przykryciem, aby olejki się nie ulotniły.

Zaparzone zużywaj w 12 godzin – potem zaczynają tracić właściwości.

Te w papierowych saszetkach mają słabsze działanie i są mniej trwałe.

Kiedy pić zioła?

Stosowane raz dziennie należy pić przed snem, dwa razy dziennie – rano i wieczorem, trzy razy – rano, w południe i wieczorem.

Stosowane doraźnie, np. na trawienie, gorączkę działają po 20 do 60 min; przy schorzeniach przewlekłych pierwsze efekty dają po 3 tygodniach łączenie z lekami.

Nie mieszaj ziół z lekami bez konsultacji z lekarzem, mogą one wywołać niepożądane skutki.

Jeśli pijesz napary systematycznie, co pół roku należy je odstawić na trzy miesiące lub pić w cyklu: trzy miesiące – miesiąc przerwy.

Długie kuracje ziołowe zaczynaj od połowy dawki, dopiero po 2 tygodniach zwiększ ją do całej.

Pochodzenie ziół

Stosuj zioła wiadomego pochodzenia.

Sprawdzaj datę przydatności.

Zbieraj tylko te, które dobrze znasz, z dala od dróg, fabryk i nawożonych pól.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama