Reklama

Herbatki leczące problemy trawienne

Święta to czas, w którym bardzo łatwo się przejeść. Nic dziwnego. Każdemu trudno się oprzeć, gdy tyle pyszności na świątecznych stołach. Niestety przejedzenie się często skutkuje nieprzyjemnymi, a nawet bolesnymi dolegliwościami trawiennymi. Uciski w brzuchu, wzdęcia, zaparcia czy zgaga doskwierają nam najbardziej właśnie w święta. Dlatego przygotowaliśmy kilka sprawdzonych przepisów na naturalne napary, które ukoją większość problemów trawiennych spowodowanych przejedzeniem się.

Reklama

Pikantna herbatka oczyszczająca

Jeśli doskwierają ci problemy trawienne, często masz problem ze zgagą, wzdęciami i zaparciami, koniecznie wypróbuj pikantną herbatkę oczyszczającą. Ostre przyprawy fenomenalnie wpływają na przemianę materii, a ponadto oczyszczają jelita ze szkodliwych substancji i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Składniki potrzebne do przygotowania herbatki:

• ½ łyżeczki chili;

• ½ łyżeczki czarnego pieprzu;

• ½ łyżeczki kardamonu;

• około 200 mililitrów wrzątku.

Sposób przygotowania i spożywania

Składniki wymieszaj ze sobą, a następnie zalej 200 mililitrami wrzątku. Odstaw do zaparzenia. Herbatkę pij godzinę po jedzeniu.

Herbatka imbirowa

Napar z imbiru leczy wiele problemów trawiennych. Przede wszystkim łagodzi niestrawność, redukuje zaparcia i przyspiesza przemianę materii. Ten napój dedykowany jest dla wszystkich osób, które często zmagają się z poświątecznymi dolegliwościami trawiennymi.

Składniki potrzebne do przygotowania herbatki:

• niewielki korzeń imbiru;

• sok z połowy limonki;

• łyżeczka miodu;

• ciepła woda.

Sposób przygotowania:

1. Obierz imbir ze skórki, zetrzyj na tarce do szklanki lub kubka i zalej wrzątkiem. Następnie odstaw na kilka minut do zaparzenia się.

2. Dodaj sok z limonki oraz miód i dokładnie wymieszaj całość.

Herbatkę imbirową pij do trzech razy dziennie, aż miną dolegliwości trawienne.

Miodówka

Miodówka to nic innego, jak ciepła woda z miodem. Ten prosty napój działa świetnie na trawienie, a ponadto wzmacnia odporność jelit. Wystarczy, że zalejesz trzy łyżki miodu 200 mililitrami ciepłej wody i odstawisz na pół godziny. Miodówkę najlepiej pić na czczo – wtedy przynosi najlepsze efekty.

Herbatka rumiankowa

Herbatka z rumianku działa rozkurczowo i oczyszczająco. Złagodzi bóle związane z przejedzeniem i usprawni przemianę materii.

Składniki potrzebne do przygotowania naparu:

• torebka lub pełna łyżeczka suszonego rumianku;

• wrzątek.

Zalej wrzątkiem rumianek i odstaw do zaparzenia. Pij herbatkę dwa razy dziennie.

Herbatka z korzenia lukrecji

Ostatnia propozycja to napar z korzenia lukrecji, który poprawia pracę jelit i wątroby. By przygotować herbatkę, wystarczy zalać wrzątkiem świeży lub suszony korzeń lukrecji i odstawić do zaparzenia. Herbatkę pij raz dziennie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama