Reklama

Herbata czosnkowa i jej prozdrowotne właściwości

Wiele mówi się o dobroczynnych właściwościach czosnku. Jemy surowe ząbki czosnku, dodajemy go do potraw, przyrządzamy lecznicze mikstury. Warto wiedzieć, że można z niego również przyrządzić herbatę, która wykorzystywana była w lecznictwie już w starożytności. Starożytni Grecy pili ją w celu wzmocnienia organizmu, poprawy zdrowia, a także dla dodania energii i sił. Od dawna też wiadomo, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem.

Niezwykłe właściwości herbaty czosnkowej

Herbata czosnkowa to doskonały środek wspomagający utratę wagi. Dzięki swoim właściwościom ułatwia rozpuszczanie tłuszczy i pozbycie się ich z organizmu. Wspomaga metabolizm. Codzienne picie herbaty czosnkowej na czczo wzmacnia nasz organizm, ale także pomaga zachować szczupłą sylwetkę. To skuteczne i tanie lekarstwo wspomagające pracę serca. Stymuluje krążenie krwi, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu (LDL), a także rozszerza naczynia krwionośne, chroniąc przed miażdżycą. Herbata czosnkowa jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C, jak również silnych przeciwutleniaczy, które wpływają korzystnie na wygląd i zdrowie skóry i na nasz wzrok. Zapobiegają też przedwczesnemu starzeniu się. Regularne picie herbaty czosnkowej wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zapobiegać chorobom, zwłaszcza przeziębieniu i grypie.

Jak przyrządzić i stosować herbatę czosnkową?

Poniżej przedstawiamy przepis na herbatę czosnkową. Tak przyrządzony napój jest nie tylko smaczny, ale także pozbawiony nieprzyjemnego zapachu. Ponadto, jest niezwykle prosty w wykonaniu.

Potrzebne składniki:

1 ząbek czosnku,

200 ml (szklanka) wody,

3 g startego imbiru,

1 łyżeczka soku z cytryny,

1 łyżeczka miodu.

Sposób przyrządzenia:

Wodę wlewamy do garnuszka i stawiamy na palniku. Doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie czosnek kroimy na małe kawałeczki lub przeciskamy przez praskę. Do wrzącej wody dodajemy czosnek i imbir. Gotujemy przez co najmniej 15 – 20 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy napój na około 10 minut do ostudzenia. Przecedzamy zawartość. Teraz wystarczy dodać sok z cytryny i miód do smaku. Dzięki nim nie będziemy czuć zapachu czosnku.

Kiedy należy pić herbatę z czosnku?

Herbatę czosnkową należy pić na czczo, zaraz po wstaniu z łóżka. Dzięki temu nasz organizm wchłonie odpowiednią ilość wszystkich zawartych w niej składników. Taki napój pozwala na korzystanie ze wszystkich dobrodziejstw czosnku, ale także cytryny, miodu i imbiru. Zawiera wiele cennych składników i chroni nasz organizm przed chorobami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama