Reklama

Dlaczego warto stosować skrzyp polny?

Skrzyp polny to jedno z najstarszych i najpowszechniejszych ziół wykorzystywanych w medycynie i kosmetologii. Spotkać go można w wielu miejscach, na łąkach, miedzach, nasypach kolejowych lub przy drogach. Ta przypominająca malutką jodełkę roślinka to skarbnica krzemu i innych substancji spowalniających proces starzenia się oraz poprawiających kondycję skóry, włosów i paznokci. Skrzyp polny pomaga w leczeniu schorzeń układu moczowego i działa odtruwająco na organizm. Ponadto to zdrowotne zioło ukoi nerwy, stłumi drgawki, czy też złagodzi bóle reumatyczne. Skrzyp korzystnie wpływa też na serce, gdyż obniża ciśnienie krwi. Pomoże również zahamować krwawienie oraz przyspieszy gojenie się ran i owrzodzeń. Poznaj niezwykłe właściwości skrzypu polnego.

Charakterystyka skrzypu polnego

Skrzyp polny (łac. Equisetum arvense) to popularna wieloletnia roślina o bardzo szerokim zasięgu geograficznym. Występuje niemal na każdym kontynencie, w Polsce to gatunek pospolity spotykany na terenie całego kraju. Jest jedną z najstarszych roślin na świecie, liczy sobie około 300 milionów lat. Skrzyp rośnie przy drogach, na miedzach, łąkach, polach, skarpach czy nasypach kolejowych. Przez to często uznawany jest za chwast. Tymczasem od wieków wykorzystuje się go w medycynie naturalnej ze względu na jego odżywcze, prozdrowotne składniki.

Skrzyp polny przypomina wyglądem małą jodłę, dlatego też nazywany jest czasami jodełką lub jedlinką polną. Spotyka się również inne jego określenia, jak chwoszcz, strzębka, koszczka, koński ogon czy krzemionka kostna. Skrzyp polny to bogate źródło flawonoidów, kwasów organicznych i steroli roślinnych, czyli substancji zapobiegających uszkodzeniom komórek i chroniących przed chorobami przewlekłymi. Skrzyp zawiera również niezwykle wysoką dawkę krzemu, nieocenionego w utrzymaniu zdrowej i pięknej skóry oraz mocnych włosów i paznokci. Ponadto w jodełce polnej znajduje się witamina C, żelazo, fosfor, wapń, potas i mangan.

Dlaczego warto stosować skrzyp polny?

Jedną z najważniejszych właściwości skrzypu polnego jest działanie moczopędne i wspomaganie leczenia schorzeń dróg moczowych. Obecne w nim flawonoidy sprawiają, że to zioło zwiększa objętość moczu i usuwa nadmiar moczanów. Skrzyp wpływa też rozkurczowo na drogi żółciowe i moczowe, wspomaga uśmierzanie ból. Oprócz tego uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Jedlinka polna wykorzystywana jest też do łagodzenia objawów kamicy nerkowej, skazy moczanowej, gośćca czy przerostu prostaty. Obecność moczopędnych flawonoidów sprawia, że skrzyp polny oczyszcza również organizm i przyspiesza metabolizm. Dzięki temu może pomóc w odchudzaniu, ale też w łagodzeniu zaburzeń układu pokarmowego, m.in. wzdęciom czy zaparciom.

Flawonoidy wykazują oprócz tego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, przez co wspomagają odporność i uśmierzają bóle reumatyczne. Skrzyp poradzi sobie także z nadmierną potliwością stóp, gdyż pot wydostanie się z moczem i nie będzie przedostawał się na powierzchnię skóry. Napar ze skrzypu polnego stosowany jest też przez kobiety mające obfite miesiączki, gdyż ta roślina hamuje krwawienie. Skrzyp obniża także ciśnienie krwi, przez co korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Przeprowadzono również badania na szczurach, wykazujące, że jedlinka polna może uspokajać, wydłużyć sen i łagodzić drgawki.

Pielęgnacyjne właściwości krzemu

Skrzyp polny to jeden z produktów o największej zawartości krzemu. Pierwiastek ten wspomaga produkcję kolagenu – białka budującego skórę. Wraz z wiekiem ilość krzemu w organizmie spada, przez co cera staje się sucha, podrażniona, mało elastyczna. Krzem zapewnia skórze i włosom nawilżenie, sprężystość i blask. Wzmacnia też paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu się. Pierwiastek ten wspomoże też leczenie problemów skórnych, np. trądziku, wyprysków, ale też oparzeń, ran, owrzodzeń czy pękających naczynek.

Zastosowanie skrzypu polnego

Skrzyp polny powinno zbierać się od lipca do sierpnia, żeby zawierał jak najwięcej wartości odżywczych, a przede wszystkim krzemu. Roślina musi być zielona, nie należy ścinać jej, gdy ma jeszcze brunatne pędy. Ziele skrzypu polnego suszy się w zacienionych miejscach w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Z jodełki polnej robi się herbatę (2 łyżki suszonego ziela parzy się przez 15 minut), napar, syrop lub nalewkę. Efekty działania skrzypu uzyska się, pijąc 1 szklankę herbaty dziennie przez około 60 dni. Z jedlinki można wykonać również płukankę na włosy, jest ona też składnikiem szamponów. Polecane jest także przemywanie twarzy lub moczenie paznokci w wywarze ze skrzypu polnego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama