Reklama

Czosnek niedźwiedzi: Naturalny antybiotyk, wymiata toksyny

Wyglądem zupełnie go nie przypomina, ale posiada wszystkie właściwości najpopularniejszego antybiotyku, a pod pewnymi względami nawet go przewyższa. O czym mowa? O czosnku niedźwiedzim zwanym też "cebulą czarownic". Znakiem rozpoznawczym tej niebanalnej rośliny, która w medycynie naturalnej wykorzystywana jest od setek lat, są długie lancetowate liście i białe kwiatostany przypominające kule. Dzięki wyrazistemu smakowi niedźwiedzi czosnek doskonale podkręca smak potraw, a zawarte w jego liściach substancje biologicznie czynne rewelacyjnie wpływają na zdrowie. Czosnek niedźwiedzi niszczy bakterie i m.in. dlatego uznawany jest za naturalny antybiotyk. Poza tym skutecznie odtruwa organizm, wymiata z niego toksyny i regeneruje wątrobę; stymuluje do pracy jelita i podkręca trawienie. Okazuje się też niezawodny przy bólu stawów, obniża cholesterol LDL, chroni serce i reguluje ciśnienie. Czego jeszcze o czosnku niedźwiedzim warto się dowiedzieć? W jakiej postaci najlepiej go jeść i dlaczego łatwo go pomylić z trującą konwalią? Podpowiadamy.

Reklama

Czosnek niedźwiedzi: Kilka słów o roślinie

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum), zwany także czosnkiem cygańskim bądź "cebulą czarownic", ogromną popularnością cieszy się od setek lat. Z jego dobroczynnych właściwości czerpali m.in. starożytni Germanie. Należy do rodziny roślin amarylkowatych i porasta naturalnie lasy Europy i Azji. W Polsce pojawia się wiosną zazwyczaj w Sudetach, Karpatach oraz na Pogórzu. Wyglądem jednak swojego słynnego kuzyna, czyli czosnku pospolitego, czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina. Jego znakiem rozpoznawczym są okazałe lancetowate liście i białe kwiatostany. Bardzo łatwo pomylić go z konwalią, co może skończyć się tragicznie, bo ta ostatnia jest rośliną trującą. Najlepiej tuż po zerwaniu rośliny powąchać jej liście. Jeśli wydzielają charakterystyczny ostry zapach podobny do tradycyjnego czosnku, to znak, że ma się do czynienia z czosnkiem niedźwiedzim. Nadmienić warto, że czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą częściową ochroną, dlatego nie wolno go zrywać w lesie. Można go za to uprawiać w ogródku bądź na działce. W formie suszonej jest też łatwo dostępny w sklepach zielarskich.

Czosnek niedźwiedzi: Co zawiera?

Czosnek niedźwiedzi ma bardzo bogaty skład, który jest w sumie bliźniaczo podobny do składu czosnku pospolitego. Dostarcza m.in. cennych witamin (zwłaszcza A i E) czy niezbędnych minerałów, takich jak żelazo czy selen. Przewyższa jednak swojego popularnego kuzyna zawartością związków siarki, które stymulują pracę układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaki.

Czosnek niedźwiedzi: Najlepszy na odporność

Czosnek niedźwiedzi uznawany jest za naturalny antybiotyk. Skutecznie niszczy bakterie chorobotwórcze, które kumulują się w układzie pokarmowym czy oddechowym i zapobiega infekcjom wirusowym. Okazuje się przez to wyjątkowo przydatny w sezonie zachorowań na grypę i choroby układu oddechowego, gdyż łagodzi towarzyszące im dokuczliwe dolegliwości. Dzięki obecności kwasów fenolowych rozrzedza wydzielinę, która zalega w oskrzelach, ułatwia odkrztuszanie i łagodzi kaszel. Czosnek niedźwiedzi doskonale stymuluje i wzmacnia ogólną odporność organizmu, gdyż wspiera produkcję przeciwciał i mobilizuje organizm do walki z chorobami. "Cebula czarownic" wykazuje też właściwości antygrzybicze i znajduje zastosowanie w walce z pasożytami układu pokarmowego, takimi jak owsiki, glisty czy tasiemce.

Czosnek wymiata toksyny i podkręca metabolizm

Czosnek niedźwiedzi skutecznie odtruwa i usuwa wszelkie zbędne produkty przemiany materii, a tym samym regeneruje wątrobę. Stymuluje też pracę układu pokarmowego, dlatego świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających i podkręci metabolizm. Pomoże też rozwiązać problemy trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia, bóle brzucha, niestrawność czy biegunki i zapobiegnie nawrotom nieprzyjemnych dolegliwości.

Pomoże w leczeniu schorzeń reumatycznych

Dzięki wysokiej zawartości związków siarki czosnek niedźwiedzi wpływa pozytywnie na kości oraz stawy i okazuje się niezawodny przy reumatyzmie. Siarka zapewnia prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, usprawnia ich regenerację oraz sprawne funkcjonowanie Badania dowodzą, że regularne stosowanie czosnku niedźwiedziego łagodzi dolegliwości związane z chorobami reumatycznymi, a także wzmacnia stawy oraz kości.

Czosnek niedźwiedzi pomaga przy nadciśnieniu

Czosnek niedźwiedzi znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób serca i układu naczyniowego, takich jak zawał, udar, miażdżyca czy choroba wieńcowa. Naturalnie obniża poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu "LDL". Minimalizuje też ryzyko tworzenia się zakrzepów i obniża ciśnienie krwi, przez co wykorzystywany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego.

Czosnek niedźwiedzi - naturalny kosmetyk

Dzięki zawartości związków siarki czosnek genialnie pielęgnuje i regeneruje skórę. Idealnie sprawdzi się też w roli suplementu diety, który wzmocni włosy i paznokcie - zapobiegnie wypadaniu tych pierwszych i zregeneruje płytkę w przypadku tych drugich.

Czosnek niedźwiedzi jest wdzięczny w uprawie

Czosnek niedźwiedzi to roślina bardzo wdzięczna w uprawie. Wystarczy zapewnić jej odpowiednie warunki, a będzie bujnie rosnąć w ogrodzie. Czosnek niedźwiedzi preferuje glebę żyzną, próchniczą, bogatą w składniki odżywcze. Wymaga regularnego podlewania i ten zabieg jest kluczowy w jego pielęgnacji. Czosnek niedźwiedzi najlepiej spożywać w surowej lub suszonej postaci. W takiej formie dostarcza on najwięcej składników odżywczych.

Czosnek niedźwiedzi: Pyszny dodatek do potraw

Czosnek niedźwiedzi ma szerokie zastosowanie w kuchni i ograniczeniem może być w tym przypadku tylko nasza wyobraźnia. Stanowi doskonały dodatek do twarogów, past jajecznych czy rybnych, zup, mięs czy sałatek. Sporządzanym na jego bazie farszem czy pesto można nadziewać pieczarki, cukinie, bakłażany czy rozmaite mięso. Czosnkowe pesto fantastycznie komponuje się też - rzecz jasna - z makaronami. Poza tym niedźwiedzi czosnek to rewelacyjny produkt, z którego można przyrządzić apetyczne masełko i smarować nim pieczywo.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama