Reklama

Cebula: Działa lepiej niż niejeden lek

O słuszności tezy wskazującej na dobroczynny wpływ cebuli na organizm człowieka nie trzeba specjalnie nikogo przekonywać. Rozliczne właściwości lecznicze sprawiają, że jej sława nieprzerwanie rośnie i może z nią konkurować - i w niektórych kategoriach zwyciężać - tylko równie popularny, naturalny antybiotyk, jakim jest czosnek. Zawarte w cebuli bakteriobójcze substancje i solidna porcja witaminy C sprawiają, że potrafi skutecznie rozprawić się z nawet najbardziej zjadliwym, atakującym nas znienacka przeziębieniem i w wydatny sposób wzmocnić naszą odporność, o czym doskonale wiedziały już nasze babcie. Potwierdzono też, że usprawnia trawienie, rozrzedza krew, przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i rozwojowi cukrzycy, obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol oraz minimalizuje prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego, jamy ustnej, gardła, trzustki, nerek i jajników. Na tym jednak nie koniec. Okłady z cebuli pomogą też zniwelować skutki rozmaitych blizn, owrzodzeń, trądziku, odmrożeń, oparzeń czy ukąszeń, a przyrządzana na jej bazie zupa pokona nawet największego kaca. Do tej pęczniejącej listy można jeszcze śmiało dorzucić, że cebula jest niskokaloryczna, a dodana do sałatek, sosów, zup oraz mięs rewelacyjnie wzbogaca ich smak.

Cebula - niezastąpiona w kuchni

Cebula znana jest od wieków i wyjątkowo popularna niemal w każdym zakamarku świata. Uprawiali ją już i wykorzystywali z powodzeniem w kuchni i w lecznictwie starożytni Grecy. W Polsce z wielu - nie tylko smakowych - względów wprost nie potrafimy się bez niej obejść, mimo że przy krojeniu doprowadza nas do łez. Odmian cebuli, których znakami rozpoznawczymi są intensywność zapachu i smak, wyróżnia się co najmniej kilka, ale najpopularniejsze są oczywiście czerwona i biała.

Cebula - nieodłączny składnik diety

Walory smakowe cebuli docenili oczywiście miłośnicy gotowania i od lat znajduje ona coraz to nowsze; mniej lub bardziej oczywiste zastosowania w kuchni. Chętnie dodajemy ją do rozmaitych sałatek, sosów, zup oraz mięs i finezyjnie dekorujemy nią przekąski i potrawy. Rozliczne właściwości odżywcze, ale przede wszystkim lecznicze cebuli sprawiły, że stała się nieodłącznym składnikiem naszej diety.

Dlaczego cebula leczy?

Cebula stanowi doskonałe źródło minerałów, takich jak krzem, siarka, cynk, sód, wapń, potas i fosfor; witamin: C, B1, B2, E, K, PP, prowitaminy A, kwercetyny i enzymów, dzięki czemu wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasz organizm. W ostatecznym rozrachunku pozytywnym okazuje się nawet fakt, że doprowadza nas do łez. Jak to możliwe? Zawarte w niej olejki lotne, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy, związki alkilowe, kwercetyna i enzymy, co prawda, podrażniają nasze oczy i nos, ale dzięki temu nasz organizm oczyszcza się i dezynfekuje. "Cebulowe łzy" łagodzą między innymi objawy i skutki zapalenia spojówek, alergii i kataru.

Cebula pokona przeziębienie i zabije bakterie

Cebula jest bodaj najczęściej wykorzystywanym naturalnym środkiem zwalczającym przeziębienie. Doskonale pamiętamy, że nasze babcie i mamy sporządzonym na jej bazie sokiem leczyły nasze zainfekowane gardła i odkażały zakatarzone nosy. Zawarte w warzywie fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem wzmacniają nas i czynią odpornymi na różnej maści infekcje i choroby, a silne substancje bakteriobójcze zwalczają nawet najbardziej zjadliwe zarazki oporne na działanie antybiotyków.

Cebula a choroby reumatyczne, wrzody i blizny

Od wieków wykorzystywana w medycynie naturalnej, między innymi w postaci wywaru, cebula wyjątkowo zalecana była w schorzeniach reumatycznych oraz w leczeniu spowodowanego brakiem witaminy C szkorbutu. Z kolei okład z rozgotowanego warzywa stosowano do leczenia wrzodów powstających na skórze. Metoda ta - z uwagi na jej skuteczność - jest zresztą popularna także obecnie.

Jak zrobić okład z cebuli?

Jeśli chcesz pozbyć się niechcianych wrzodów, wystarczy obrać i pokroić cebulę, wrzucić ją do garnka, zalać wodą i gotować przez kwadrans na małym ogniu. Po ostygnięciu ugotowane warzywo należy zmiksować i nałożyć na zmienione chorobowo miejsce, przyłożyć do niego opatrunek i obwiązać bandażem lub gazą. Czynność należy powtarzać przez kilka dni. Wszelkie ślady po wrzodach powinny zniknąć.

Okłady z cebuli można skutecznie stosować również przy trądziku, oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach, czy stanach zapalnych żylaków i okostnej.

Cebula zmniejsza ryzyko rozwoju raka

Przeprowadzone przez włoskich, szwajcarskich i amerykańskich naukowców badania wskazują, że dzięki regularnemu spożywaniu cebuli - i przede wszystkim dzięki zawartej w niej kwercetynie - można minimalizować prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego oraz jamy ustnej, gardła, nerek, jajników i trzustki.

Cebula obniża ciśnienie i cholesterol

Potwierdzono też przeciwzakrzepowe działanie cebuli, jej zdolności wpływające na rozrzedzanie krwi i obniżanie ciśnienia tętniczego oraz tak zwanego złego cholesterolu - LDL.

Cebula a mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy

Po cebulę wyjątkowo chętnie powinni sięgać również diabetycy. Wykazano, że warzywo w postaci surowej obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny. Ponadto zawarta w cebuli glukokinina minimalizuje prawdopodobieństwo cukrzycy u osób znajdujących się w grupie ryzyka.

Cebula - doskonałe lekarstwo na kaca

Cebulę nie bez powodu umiłowali sobie również gustujący w całonocnych harcach imprezowicze. Wspierając funkcjonowanie naszej wątroby doskonale sprawdza się jako lekarstwo na kaca. Zalecana jest przede wszystkim w postaci zupy.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Na koniec krótka lekcja przygotowywania sprawdzonego przy najgorszych przeziębieniach syropu sporządzanego na bazie cebuli.

Cebulę obierz i pokrój na plasterki i wrzuć do szklanego naczynia, na przykład słoika, a następnie zasyp cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin. Syrop, który powstanie, należy pić nawet kilka razy dziennie. Zalecana dawka w przypadku dzieci: po łyżeczce, a w przypadku dorosłych - po łyżce.

Zdrowotne wino cebulowe

Jeśli chcesz wzmocnić swoją odporność, możesz też sporządzić specjalne, zdrowotne wino cebulowe. Jak go zrobić? Pokrój 30 dag cebuli, zalej ją butelką białego wina i dodaj 10 dag miodu. Nasze wino powinno leżakować co najmniej przez siedem dni i być od czasu do czasu przez nas mieszane. Po tygodniu mieszankę należy przecedzić przez sitko i pić w ilości pół kieliszka dziennie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama