Reklama

Bursztyn: Właściwości i zastosowania

Bursztyny to nie tylko oryginalne pamiątki znad Bałtyku i estetyczne kamienie do wyrobów jubilerskich. Nie bez przyczyny nazywa się je „złotem Północy” – wykazują liczne właściwości lecznicze. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wspierają walkę z astmą, reumatyzmem czy bezsennością. Nalewka z bursztynu jest również niezastąpiona przy migrenowych bólach głowy, grypie, bólu gardła czy stanach zapalnych dróg moczowych. Warto spożywać ją profilaktycznie, by poprawić kondycję całego organizmu. Czym jest bursztyn i dlaczego jest tak cenny? Jak zrobić nalewkę bursztynową?

Czym jest bursztyn i co zawiera?

Bursztyn to skamieniała żywica drzew iglastych (najprawdopodobniej sosen), która dostawała się do morza. W procesach, które trwały miliony lat, powstały piękne kamienie o żółtej, brązowej, czerwonej, a także białej, zielonej i niebieskiej barwie. Zawierają one wiele mikroelementów – przede wszystkim krzem, żelazo, magnez, wapń i potas, a także związki organiczne, jod oraz kwasy żywiczne.

Jaki bursztyn jest najlepszy?

Prawdziwy bursztyn pali się po podpaleniu, można go też naelektryzować (np. pocierając go o wełnę). Unosi się na powierzchni słonej wody lub bardzo powoli opada na dno. Warto wiedzieć, że korzystne dla zdrowia właściwości wykazuje jedynie bursztyn nieszlifowany, czyli surowy. Rozpoznamy go po zapachu – nieprzetworzony kamień pachnie żywicą (w przeciwieństwie do bursztynu szlifowanego, który po potarciu wydziela aromat oleju), najczęściej ma też mdły lub kwaskowy smak (w zależności od koloru).

Właściwości bursztynu

Bursztyn od wieków wykorzystywano w medycynie tradycyjnej do zwalczania bólu czy infekcji. Ten wyjątkowy kamień wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Jest więc pomocny przy infekcjach górnych dróg oddechowych (np. przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli czy grypie), a nawet astmie. Bursztyn jest również niezastąpiony w walce z bólami reumatycznymi, stłuczeniami, siniakami czy nadwyrężonymi mięśniami. Nalewka z bursztynu korzystnie wpływa także na nerki, układ moczowy (pomaga zwalczyć stany zapalne) i pokarmowy (łagodzi objawy wrzodów). Przyspiesza też gojenie się ran i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Zwolennicy medycyny naturalnej podkreślają, że bursztyn pozytywnie wpływa też na samopoczucie – ułatwia zasypianie (wystarczy trzymać go w pobliżu poduszki), łagodzi stres i nadmierne pobudzenie. Litoterapeuci (specjaliści zajmujący się leczeniem kamieniami) zalecają również, by nieszlifowany bursztyn trzymać w pobliżu serca (np. w kieszeni koszuli) lub szyi (np. na łańcuszku). Przekonują, że w ten sposób kamień będzie wspierał prawidłową pracę serca, tarczycy czy płuc.

Jak zrobić nalewkę z bursztynu?

Nalewkę bursztynową można kupić w sklepach internetowych i zielarskich lub aptekach, ale warto zrobić ją samodzielnie. Potrzebne będą jedynie drobne okruchy bursztynów (najlepiej zebrane samodzielnie nad morzem lub kupione w sklepie zielarskim) oraz spirytus. 50 g bursztynu wystarczy umyć, wysuszyć na słońcu, lekko rozdrobnić w moździerzu, umieścić w butelce, a następnie zalać alkoholem (pół litra). Naczynie należy szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym i ciepłym miejscu przez co najmniej 10 dni. Po tym czasie płyn uzyska lekko złoty kolor – nalewka jest gotowa do spożycia lub stosowania zewnętrznego. 2-3 krople dziennie można dodawać do herbaty lub rozpuszczać w wodzie. Nalewkę warto także wcierać w bolące miejsca (np. stawy, klatkę piersiową w przypadku infekcji, głowę lub żylaki, sińce i stłuczone miejsca).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama