Reklama

Borówka brusznica: Świetna na żołądek i jelita. Pomaga pokonać wrzody i otyłość

Borówka brusznica najczęściej mylona jest z żurawiną i pod względem właściwości zdrowotnych swojej rywalce w pełni dorównuje. Nie tylko stanowi smakowity dodatek do ciast i dziczyzny, ale jednocześnie uchodzi za skuteczny i w pełni naturalny lek. Sporządzane na bazie jej liści preparaty doskonale wpływają na żołądek, jelita oraz skórę i zapobiegają tworzeniu się wrzodów oraz pomagają wyeliminować dolegliwości trawienne i usunąć przebarwienia na skórze. Z kolei apetyczne owoce brusznicy podkręcają metabolizm i przyspieszają trawienie tłuszczów, wspierając tym samym walkę z otyłością. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze po apetyczną borówkę brusznicę warto często sięgać.

Reklama

Borówka brusznica: Kilka słów o roślinie

Borówkę brusznicę, zwaną popularnie czerwoną borówką lub czerwoną jagodą, najczęściej można spotkać w lasach, porębach i zaroślach, bo tam występuje naturalnie. Równie dobrze jednak można ją mieć na wyciągnięcie ręki, bo we własnym ogrodzie lub na działce. Pięknie udekoruje ogród, dostarczy pysznej przekąski, wzmocni domową apteczkę, a co najważniejsze nie sprawi większych problemów, bo jest mało wymagająca w uprawie. Preferuje żyzną, dobrze przepuszczalną glebę, regularne acz nienadmierne podlewanie, lekko nasłonecznione stanowiska i rozsądne nawożenie.

Kiedy najlepiej zrywać borówki?

Dojrzałe, dobrze wybarwione owoce najlepiej zbierać w sierpniu oraz pod koniec września i w październiku, bo na te okresy przypadają plony. Można je śmiało jeść na surowo lub w formie przetworzonej, bo stanowią świetny dodatek do ciast, deserów czy mięs jak i bazę do soków czy nalewek. Borówkę brusznicę warto też mieć co najmniej z kilkunastu powodów w domowej apteczce. Ale po kolei.

Borówka brusznica: Co w niej znajdziemy?

Borówka brusznica to bogate źródło składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczy nam przede wszystkim cennych antocyjanów, garbników, pektyn, cukrów, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz witamin - zwłaszcza A i C.

Liście borówki a układ moczowy

Lecznicze właściwości wykazują nie tylko owoce, ale i liście borówki brusznicy. Te ostatnie znalazły zastosowanie między innymi w terapii schorzeń układu moczowego. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom przynoszą ulgę osobom zmagającym się z zapaleniem pęcherza moczowego, zapaleniem nerek czy kamicą moczową.

Liście borówki a nieżyty jelit i żołądka oraz wrzody

Liście borówki brusznicy wykorzystuje się także - z uwagi na zdolności antybakteryjne i ściągające - do zwalczania biegunek, nieżytów jelit czy żołądka oraz w celach detoksykacyjnych. Przeprowadzone przez naukowców badania dowodzą ponadto, że ekstrakty wodne z liści borówki skuteczne eliminują szkodliwą działalność Helicobacter pylori - głównych winowajców wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Liście borówki a pigmentacja skóry

Zawarta w liściach borówki brusznicy arbutyna bardzo dobroczynnie wpływa na naszą skórę. Hamując syntezę barwinka zwanego melaniną rozjaśnia, przebarwienia skórne i reguluje jej koloryt, dlatego jest cennym składnikiem dermokosmetyków.

Owoce borówki na dolegliwości trawienne

Owoce borówki brusznicy od wieków wykorzystywane są do zwalczania dolegliwości układu pokarmowego oraz trawiennego, poprawiają metabolizm i eliminują skutki zatruć pokarmowych.

Owoce borówki a walka z otyłością

Ostatnie badania dowodzą, że włączając do diety te apetyczne owoce możemy także w pełni naturalnie zapobiegać albo zwalczać otyłość. Zawarte w borówkach polifenole przyspieszają trawienie tłuszczów i tym samym minimalizują ryzyko ich odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej.

Borówka brusznica a kulinaria

Apetyczną borówkę brusznicę doceniają także kucharze i amatorzy słodkich czy pikantnych potraw i przekąsek. Najczęściej wykorzystywana jest jako baza do dżemów, konfitur czy galaretek oraz leczniczych nalewek i naparów. Stanowi także kluczowy składnik sosów wzbogacających smak dziczyzny. Miesza się je wtedy z gruszkami, skórką pomarańczy oraz chrzanem. Dodać warto, że borówka zachowuje swoje cenne, zdrowotne właściwości nawet po przetworzeniu, a przetwory na jej bazie, dzięki zawartości naturalnego konserwantu - kwasu benzoesowego - są bardzo odporne na psucie i długo zachowują świeżość.

Jak zrobić nalewkę z borówki brusznicy?

Potrzebne składniki:

1 kg owoców borówki brusznicy

1 l spirytusu

0,5 kg cukru

1 l wody

Sposób przygotowania:

Dojrzałe owoce borówki starannie oczyszczamy, myjemy i lekko rozgniatamy. Umieszczamy w słoju, zalewamy spirytusem. Odstawiamy, aż owoce wyblakną. Następnie wodę gotujemy z cukrem, wystudzamy i łączymy z owocami zalanymi alkoholem. Mieszankę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Te ostatnie powinny leżakować co najmniej rok w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka jest przepyszna w smaku!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama