Reklama

Babcine kuracje lecznicze: Dlaczego są tak skuteczne?

Kiedy temperatura na zewnątrz spada, jesteśmy bardziej narażeni na choroby. Niedostatek promieni słonecznych, gorsze odżywianie się, a nawet zbyt cienkie okrycie wierzchnie powodują, że możemy czuć się osłabieni. To idealny moment dla wirusów i bakterii, które tylko czekają, aby nas zaatakować. Na szczęście, nie jesteśmy bezsilni i możemy z powodzeniem wytoczyć im wojnę. Nie musimy szturmować apteki i wydawać fortuny na leki. Na początku możemy sięgnąć po sprawdzone sposoby, które od dawna były stosowane przez nasze babcie. Są one w pełni naturalne i nie ustępują w żadnym wypadku konwencjonalnym metodom leczenia. Jakie kuracje stosowały nasze babcie? Jakie schorzenia możemy nimi wyleczyć? Do czego przyda nam się gorczyca? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Reklama

Okłady z kapusty

Kapusta to bardzo cenne warzywo. Dostarcza nam szeregu witamin, takich jak A, E, K oraz tych z grupy B. Poza tym znajdziemy w niej pierwiastki, z których najważniejsze to magnez, wapń, potas oraz żelazo. Gotując ją, możemy wyczuć charakterystyczny zapach siarki, niezbędnej do osiągnięcia prawidłowej kondycji włosów, skóry i paznokci. Biała kapusta jest symbolem polskiej kuchni. Nic dziwnego, skoro zawiera tyle cennych dla zdrowia związków. Nasze babcie korzystały z tego warzywa zdecydowanie częściej, ponieważ stanowiło remedium na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Okazuje się, że okłady z kapusty to świetny sposób na obrzęki, stłuczenia oraz bóle reumatyczne. Pomogą w leczeniu anginy, bólu gardła oraz zapalenia oskrzeli. Jak wykorzystać kapustę do okładów? Przygotuj jeden liść i rozbij jego wewnętrzną stronę tłuczkiem - tak, aby puścił sok. Przyłóż tą częścią do wybranego miejsca na ciele i zawiń całość delikatnie bandażem. Kurację najlepiej przeprowadzić wieczorem, zaś okład pozostawić na całą noc.

Sadło borsucze

Innym sposobem na pozbycie się różnych dolegliwości, jest używanie borsuczego sadła. Co zawiera w sobie ten zwierzęcy tłuszcz? Znajdują się w nim cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, a dodatkowo garść witamin grupy B oraz A. Borsuczy smalec wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Jest środkiem przeciwzapalnym, bakteriobójczym, stymulującym układ odpornościowy oraz preparatem osłonowym, co jest przydatne podczas antybiotykoterapii. Jak korzystać z tego specyfiku? Najlepiej smarować chore miejsca – klatkę piersiową oraz kończyny. Poza tym oferowane są suplementy diety w formie tabletek, które bazują na borsuczym smalcu. Tym sposobem szybko pozbędziemy się przeziębienia, grypy oraz zapalenia oskrzeli.

Gorąca gorczyca

Obecnie gorczycę stosujemy jako przyprawę do wykwintnych dań. Już w starożytności uważano te małe ziarenka za afrodyzjak, natomiast tradycyjna medycyna ludowa, uznawała je za specyfik, który poradzi sobie z wieloma schorzeniami. Prócz fenomenalnego smaku, przyprawa ta zwalczy ból stawów oraz dolegliwości żołądkowe. Zamiast dodawać ją do potraw, można stosować z niej różne okłady. Na co pomogą? Przede wszystkim na bóle mięśni i stawów oraz na chore zatoki. Aby w pełni cieszyć się właściwościami gorczycy, należy ją podgrzać na patelni albo w mikrofalówce - tak, by nie była za gorąca i nie poparzyła skóry. Gorące ziarenka wystarczy przesypać do małych woreczków z gęsto utkanego materiału i przykładać na bolące miejsca. Zabieg można powtarzać nawet kilka razy dziennie.

Zioła uśmierzające ból

Medycyna ludowa chętnie korzysta z leczniczych właściwości wielu ziół, które można spotkać na naszych łąkach. Wiele z nich leczy powszechne dolegliwości, takie jak obrzęki oraz skaleczenia. Warto odwiedzić sklep zielarski i zaopatrzyć domową apteczkę w zdrowotne specyfiki. Po które najlepiej sięgnąć? Szałwia, tymianek i rumianek pomogą pozbyć się wielu schorzeń. Leczniczy napar łagodzi podrażnioną skórę, przyspiesza gojenie ran oraz przynosi ulgę podczas nieznośnego bólu gardła.

Syropy

W sezonie jesiennym i zimowym jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Nasz osłabiony układ odpornościowy jest zewsząd atakowany przez bakterie i wirusy, które szybko nas osłabiają. Aby cieszyć się zdrowiem, warto zapobiegać chorobom i przyjmować naturalne antybiotyki. Czosnek, cebula, mięta i imbir to tylko niektóre z cudownych i skutecznych produktów, z którymi bakterie nie mają szans. Jeśli zdarzyło się, że choroba już cię dopadła i doskwiera ci kaszel oraz ból gardła, sięgnij po syropy. Zrobisz je w kilka chwil. Ich skuteczność niejednokrotnie została potwierdzona. Jak zrobić leczniczą miksturę? Wystarczy pokroić dowolny składnik (cebulę albo buraka) i zasypać cukrem albo miodem. Stosuj dwa razy dziennie, a szybko poczujesz ulgę.

Domowy rosół

Niejednokrotnie powtarzano, że remedium na pierwsze symptomy przeziębienia i grypy jest zjedzenie domowego i treściwego rosołu. Aromatyczna i gorąca zupa szybko rozgrzeje organizm oraz uzupełni brakujące podczas choroby płyny. Dodatki przypraw pomogą udrożnić nos. Co warto wrzucić do rosołu? Oprócz tradycyjnych dodatków, takich jak liście laurowe, ziele angielskie i solidna dawka czosnku, warto też dodać więcej ostrych przypraw. Sięgnij po pieprz cayenne albo papryczkę chili. Zawsze możesz przeprowadzić eksperyment i dodać odrobinę startego imbiru. Po spożyciu rosołu nie tylko się rozgrzejesz, ale też oczyścisz chore zatoki. Pamiętaj, nie przesadzaj z przyprawami, aby nie podrażnić gardła.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama