Reklama

Aroniówka: Najlepsza na serce i detoksykację organizmu

Aroniówka nie bez powodu zaliczana jest - tuż obok orzechówki, malinówki czy głogówki - do najzdrowszych trunków. Dzięki bogactwu zawartych w owocach aronii składników - perfekcyjnie wpływa na kondycję ludzkiego organizmu i wzmacnia ochronę przed różnymi chorobami - z tymi cywilizacyjnymi - jak miażdżyca czy nowotwory - włącznie. Skutecznie obniża ciśnienie krwi, stymuluje pracę serca i detoksykuje organizm, eliminując z niego wszelkie zbędne produkty przemiany materii. Dodać też warto, że nietuzinkowy smak nalewki z aronii sprawia, że perfekcyjnie wpisuje się w gusta najbardziej wymagających smakoszy. Jak przygotować samodzielnie aroniówkę w domu? Dlaczego warto wzbogacić jej skład o liście wiśni? Odpowiedź na te i inne pytania można znaleźć poniżej.

Reklama

Aronia: Jak działa na ludzki organizm?

Aronia jest od wieków bardzo pożądana i wysoko uznawana w medycynie naturalnej. Swoją dobrą renomę zawdzięcza zawartym w niej cennym składnikom. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza flawonoidy, czyli rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany, które skutecznie i w pełni naturalnie chronią ludzki organizm przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Poza tym aronia stanowi solidne źródło niezbędnych dla zdrowia witamin, takich jak C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy), E oraz składników mineralnych - z wapniem, żelazem, miedzią, manganem, jodem, borem i molibdenem na czele. Tym samym, jeśli tylko jest obecna w codziennej diecie - i to pod różnymi postaciami - poprawia ogólną kondycję organizmu i wspiera profilaktykę wielu chorób, w tym także tych cywilizacyjnych - z cukrzycą, nowotworami i miażdżycą włącznie. Aronia i przyrządzane na jej bazie soki oraz nalewki posiadają między innymi właściwości przeciwutleniające, wspomagają i usprawniają działanie układu odpornościowego, uelastyczniają i uszczelniają naczynia krwionośne oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu LDL. Ponadto znajdują szerokie zastosowanie w detoksykacji organizmu, gdyż usuwają wszelkie zbędne produkty przemiany materii. Doskonale wzmacniają też serce i wzrok, zmniejszając ryzyko miażdżycy oraz jaskry, zaćmy oraz degeneracji plamki żółtej na siatkówce (AMD).

Jak przygotować nalewkę z aronii?

Samodzielne przygotowanie nalewki na bazie aronii nie jest bardzo trudnym zadaniem. Co więcej, można wybierać spośród wielu przepisów. Warto jednak sięgnąć po ten, w którym jest mowa o liściach wiśni. To właśnie dzięki nim nalewka zyska wyrazisty perfekcyjny smak.

Przygotować należy takie składniki jak:

- 5 kg aronii

- 100 liści wiśni

- 5 litrów wody

- 5 kilogramów cukru (ilość tę można nieco zwiększyć lub zmniejszyć)

- 2- 2,5 l spirytusu

- sok z cytryny

Sposób przyrządzania:

Starannie oczyszczone owoce aronii należy najpierw na kilka dni włożyć do zamrażarki. (Dopiero wtedy mogą stanowić bazę nalewki). Następnie trzeba ponownie je wypłukać, zalać wodą, dodać liście wiśni i gotować aż puszczą sok - co najmniej przez dziesięć minut. Potem zawartość garnka należy odcedzić, aby otrzymać "czysty" sok. Do tego ostatniego dodajemy cukier i gotujemy go - aż do rozpuszczenia kryształków cukru. Powstałą w ten sposób nalewkę trzeba wystudzić, a na koniec dodać do niej sok z cytryny oraz spirytus i przelać ją przez gazę do szklanych butelek. Nalewka powinna być przechowywana w zaciemnionym miejscu. Najlepiej smakuje po sześciu miesiącach.

Jak przygotować nalewkę z aronii bez gotowania?

Nalewkę z aronii można przyrządzić również bez gotowania.

Składniki, które będą potrzebne to:

- 1 kg aronii

- pół litra spirytusu

- pół litra wódki

- pół kilograma miodu

- szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Owoce aronii trzeba dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć i umieścić w słoiku. Następnie należy je delikatnie rozgnieść (na przykład widelcem), zasypać cukrem i odstawić - tak, aby mogły puścić sok. Kolejny krok polega na dodaniu do mikstury miodu i zalaniu jej alkoholem. Słoik z gotową nalewką trzeba zabezpieczyć, zakręcić i odstawić na ponad miesiąc (najlepiej pięć tygodni) w zaciemnione i chłodne miejsce. Dla uzyskania doskonałego smaku trunku słoikiem należy regularnie potrząsać. Po 4-5 tygodniach nalewkę trzeba przecedzić przez gazę i przelać do szklanych do butelek. Nalewka najlepiej smakuje po kilku miesiącach. Wymaga przechowywania w zacienionym miejscu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama