Reklama

Arcydzięgiel litwor: Przyspiesza metabolizm i leczy migrenę

Kiedyś wierzono, że arcydzięgiel litwor odpędza siły diabelskie i zapewnia długowieczność. Dziś wiadomo, że dobroczynnie wpływa na nasz układ trawienny - między innymi przyspiesza metabolizm i eliminuje ryzyko powstawania wzdęć. Ponadto poprawia krążenie, łagodzi objawy towarzyszące przeziębieniu i przynosi ulgę osobom zmagającym się z bólami migrenowymi. Przyjrzyjmy się arcydzięglowi bliżej, bo naprawdę warto.

Reklama

Arcydzięgiel litwor: Dlaczego leczy?

Arcydzięgiel litwor swoje właściwości lecznicze zawdzięcza bogatemu składowi. Stanowi źródło olejków eterycznych, kwasu walerianowego, kwasu metylooctowego, flawonoidów, garbników, estrogenów, związków odżywczych, kwasów organicznych i soli mineralnych - w tym zwłaszcza potasu i cynku.

Arcydzięgiel litwor: Jak działa?

Arcydzięgiel litwor swoją największą popularność zawdzięcza wyjątkowo zbawiennemu wpływowi na nasz układ trawienny. Zwiększając produkcję enzymów trawiennych oraz pobudzając wydzielanie soku żołądkowego usprawnia i przyspiesza proces metabolizmu oraz minimalizuje ryzyko powstawania wzdęć. Stosowany zewnętrznie w postaci olejku wykazuje działanie przeciwbólowe.

Ponadto poprawia przepływ krwi, działa wykrztuśnie i łagodzi objawy towarzyszące przeziębieniu, a zwłaszcza infekcjom gardła oraz przynosi ulgę pacjentom zmagającym się z chorobami oskrzeli, jak i i innymi schorzeniami układu oddechowego. Wykazuje też działania antyseptyczne, uspokajające, napotne oraz oczyszczające.

Arcydzięgiel w kuchni

Arcydzięgiel litwor znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w lecznictwie, ale i w kuchni. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek, ryb i owoców morza. Co ciekawe, łodygi ziela można podawać podobnie jak szparagi, czyli gotowane na parze i polane masłem. Świetnie komponują się między innymi z pieczoną wieprzowiną. Z kolei kandyzowane łodygi są często wykorzystywane jako element dekoracyjny ciast i deserów.

Arcydzięgiel: Przeciwwskazania

Preparaty na bazie arcydzięgla nie są zalecane przede wszystkim kobietom w ciąży, ponieważ ziele może wykazywać działania poronne. Szczególne środki ostrożności powinni zachować też pacjenci zmagający się z chorobą wrzodową oraz nieżytami żołądka i jelit. U niektórych osób kontakt z rośliną może też powodować silną reakcję alergiczną.

Uwaga! Arcydzięgiel często jest mylony z trującym szalejem jadowitym.

Przepis na herbatkę z arcydzięgla:

Składniki:

- 1 łyżeczka suszonego zioła

- 1 szklanka wrzącej wody

- Miód lub sok z cytryny

Suszone ziele zalej szklanką gotującej się wody. Dodaj miód i sok z cytryny do smaku.

Napar z korzenia arcydzięgla:

Potrzebne składniki:

1 płaska rozdrobnionych korzeni

1 szklanka wrzącej wody

Ziele zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 20 minut pod przykryciem. Dla uzyskania najlepszych efektów napar nalezy pić 2-3 razy dziennie.

Nalewka z arcydzięgla

Potrzebne składniki:

- 100 g rozdrobnionego korzenia

- 100 g spirytusu

Rozdrobniony korzeń należy zalać spirytusem i odstawić na co najmniej dwa tygodnie. Nalewka zbawiennie wpływa na nasz układ trawienny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama