Reklama

9 ziół i suplementów korzystnie wpływających na nasze zdrowie

W dzisiejszych czasach medycyna komplementarna i alternatywna (CAM) cieszy się dużą popularnością. Blisko 40% dorosłych przyznaje się, że korzysta z takiej formy leczenia. Lekarze bardzo często łączą ten tym medycyny z tradycyjnymi metodami leczenia, co nazywa się medycyną integracyjną. CAM obejmuje starożytne metody leczenia (arjuweda z Indii oraz tradycyjna medycyna Chińska), homeopatię oraz naturopatię. Częścią CAM są również zioła i suplementy dietetyczne. Nie są one regulowane tak jak leki na receptę, dlatego nie muszą być zaakceptowane przez FDA.

Reklama

Jeżówka

Jeżówka to zioło pochodzące z Północnej Ameryki. Jest ono najczęściej używanym zielem w Stanach Zjednoczonych. Składa się ono z liści, kwiatów o kolorze fioletowym. Rdzenni Amerykanie jako pierwsi używali tej rośliny do celów medycznych jako pomoc w takich dolegliwościach jak infekcje górnych dróg oddechowych czy ugryzienie węża. W ostatnim czasie roślina ta stosowana jest podczas przeziębienia.

Żurawina

Żurawina pochodzi z Północnej Ameryki. Rośnie na torfowiskach, szczególnie w Massachusetts i Wisconsin. W 17 wieku rdzenni Amerykanie używali zgniłych owoców żurawiny do leczenia ran, zaburzeń układu moczowego, nerek, krwi, problemów z wątrobą, wymiotów i biegunki. W dzisiejszych czasach suplementy z żurawiny używane są do leczenie infekcji dróg moczowych oraz Helicobacter pylori (bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów).

Czosnek

Czosnek jest jadalną częścią rośliny z rodziny amarylkowatych. Używany od tysięcy lat nie tylko jako przyprawa, lecz także do celów medycznych. Dawniej używany był do leczenia takich dolegliwości jak nadciśnienie, infekcje oraz ugryzienia węża. Uważa się, że ma on właściwości antynowotworowe oraz przeciwbakteryjne. Dzisiaj używany jest jak suplement w leczeniu nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu oraz chorób serca.

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do grupy wielonienasyconych tłuszczy, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiadają za aktywność mięśni, płodność, krzepnięcie krwi, rozwój mózgu oraz wzrost i dzielenie się komórek. Ryby ( na przykład łosoś i tuńczyk) są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3. Oleje bogate w ten składnik to między innymi olej rzepakowy, z siemienia lnianego oraz orzechów włoskich. Kwasy tłuszczowe Omega 3 zwalczają stany zapalne, zakrzepy krwi oraz nieregularne bicie serca (arytmia serca).

Imbir

Imbir pochodzi z tej samej rodziny co kardamon oraz kurkuma. Imbir używany jest do gotowania oraz w celach medycznych. W tradycyjnej medycynie Chińskiej używany był do leczenia przeziębień, gorączki oraz problemów z trawieniem takich jak niestrawność, mdłości oraz biegunka. Dzisiaj używany jest przy mdłościach i wymiotach w okresie ciąży oraz po operacji, chorobie lokomocyjnej i artretyzmie.

Gingko Biloba

Gingko biloba jest ziołem i składa się z liści najstarszego typu drzewa na świecie. Używany był w tradycyjnej medycynie Chińskiej przez tysiące lat do leczenia takich dolegliwości jak astma, zapalenie oskrzeli, zmęczenie oraz szumów usznych. Dzisiaj stosowany jest we wczesnej fazie choroby Alzheimera, chromaniu przestankowym (ból nogi spowodowany przez zwężenie się tętnic) oraz szumach usznych.

Zielona herbata

Parzenie liści herbaty chińskiej daje zieloną herbatę. Była ona spożywana przez wieki. Za niezwykle właściwości herbaty odpowiadają zawarte w niej polifenole. Najczęściej występującymi polifenolami są katechiny oraz Galusan epigallokatechiny (ECGC), który jest najbardziej dobroczynny ze wszystkich katechin. Zielona herbata i ekstrakty z niej są pomocne przy zrzucaniu wagi, zapobieganiu nowotworom oraz leczeniu brodawek narządów płciowych i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Probiotyki

Probiotyki to mikroorganizmy (na przykład bakterie i grzyby), które wpływają korzystnie na nasze zdrowie, szczególnie na układ trawienny. Najczęściej używanymi rodzajami bakterii są bakterie należące do dwóch gatunków: Lactobacillus oraz Bifidobakteria. Grzyby takie jak Saccharomyces boulardii również używane są jako probiotyki. Mogą być w formie pożywienia na przykład w postaci jogurtów lub suplementów dietetycznych. Probiotyki stają się coraz bardziej popularne.

Dziurawiec zwyczajny (ziele Św. Jana)

Jako pierwsi do celów medycznych dziurawca użyli starożytni Grecy. Jego nazwa została nadana mu na cześć Św. Jana, ponieważ kwitnie zawsze przed jego urodzinami 24 czerwca. Dawniej roślina ta używana była do leczenia chorób psychicznych, bóli nerwicowych oraz malarii. Oprócz tego dziurawiec używany był jako środek uspokajający oraz balsam na rany, ugryzienia insektów oraz poparzenia. Uważano, że aktywnym składnikiem dziurawca jest hiperycyna oraz hiperforyna.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama