Reklama

4 przepisy na domowe leki przy użyciu babki zwyczajnej

Babka zwyczajna stosowana jest przede wszystkim do leczenia chorób związanych z układem oddechowym, szczególnie w przypadku zalegania flegmy w płucach, krztuśca, astmy oskrzelowej, a nawet w zapaleniu płuc. Jak żadne inne zioło oczyszcza krew, płuca i żołądek, dlatego jest cennym środkiem dla osób cierpiących na anemię lub mających zanieczyszczoną krew, słabe płuca czy nerki, bladość skóry, egzemę czy opryszczkę.

Reklama

Zaparzanie

Jedną czubatą łyżeczkę liści babki wrzuć do 1/4 litra wrzątku i zaparzaj przez krótki czas.Taka herbata może przynieść ulgę wielu osobom cierpiącym na astmę oskrzelową. Jest ona również zalecana w przypadku chorób wątroby i pęcherza.

Mieszanka herbat

Zmieszaj w równych proporcjach babkę zwyczajną i tymianek, i łyżeczkę takiej mieszanki zalej 1/4 litra wrzątku. Do stosowania w przypadku zapalenia oskrzeli lub płuc oraz astmy oskrzelowej. W ciężkich stanach taką herbatę przyrządza się świeżą 4 do 5 razy dziennie i popija tak gorącą, jak to możliwe.

Syrop z babki

Syrop oczyszcza krew z zanieczyszczeń. Przez 3 tygodnie należy przyjmować go po 1 łyżce (dzieci po 1 łyżeczce) przed każdym posiłkiem.

Syrop 1: Dwie duże garści umytych liści wrzucamy do garnuszka. Dodaj do nich wody, aby się nie przypaliły, 300 g brązowego cukru i 250 g miodu. Mieszaj bez przerwy dopóki mikstura nie stanie się gęsta i przelej do butelki. Przechowuj w lodówce.

Syrop 2: W szerokim słoiku lub garnku ułóż warstwami babkę i brązowy cukier. Mocno je ubij, a następnie pozostaw na jakiś czas i dodaj więcej warstw, aż naczynie będzie pełne. W zacienionym miejscu ogrodu wykop dziurę, do której będzie można je wstawić. Okryj je przedtem 3 lub 4 warstwami pergaminu. Na wierzch połóż deskę, a na niej kamień. Wszystko zasyp ziemią. Widoczne powinny być tylko deska i kamień. Dzięki równej temperaturze utrzymywanej przez ziemię, liście zaczynają fermentować. Po 3 miesiącach należy wyjąć słoik, przecedzić przez wyciskarkę do owoców (nie gazę), doprowadzić w garnku na kuchence do wrzenia, a następnie przelać do butelki i zamknąć. Jeśli przeprowadzenie takiego procesu nie jest możliwe, można również pozostawić naczynie z babką i cukrem w nasłonecznionym lub ciepłym miejscu do momentu, w którym syrop osiądzie na dole. Taki płyn również należy raz zagotować.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama