Mnóstwo białka i zaledwie 3 pozycje w składzie. Wartości odżywcze w serku wiejskim

Serek wiejski to nabiał bardzo popularny w naszym kraju. Produkt powstaje z krowiego mleka i jest źródłem wielu cennych składników odżywczych w tym dużych ilości białka. Jakie jeszcze właściwości ma serek wiejski? Ile kalorii znajdziemy w jednym kubeczku i czy są osoby, które nie powinny go jeść? Kto nie powinien jeść serków wiejskich?

Czy serek wiejski jest zdrowy?

Serek wiejski bez wątpienia jest cennym uzupełnieniem większości diet. To bardzo wartościowy nabiał o krótkim i naturalnym składzie. Zwykle są to tylko trzy składniki: twaróg, śmietanka i sól. W niektórych produktach pojawiają się jeszcze dodatkowe białka mleka, które wcale nie świadczą o gorszym składzie. Na sklepowych półkach znajdziemy zwykłe serki bez dodatków, ale też wersje z ziołami, z obniżoną zawartością tłuszczu, a nawet na słodko — z kawałkami owoców i miodem (ostatnich nie polecamy ze względu na ilość cukru).

Reklama

Sprawdź też: Nabiał: Które produkty są najzdrowsze?

Serek wiejski to przede wszystkim doskonałe źródło białka przy niewielkim udziale węglowodanów tłuszczów. Często znajdziemy go w menu sportowców, a także w wielu dietach odchudzających. Dodatkowym atutem dietetycznym jest też lekkostrawność tego typu produktów.

Jedyny minus to spora zawartość soli. W jednym kubeczku jest jej ok. 1,5 g. Lekarze zalecają nie przekraczać limitu 5 g soli na dobę.

Wartości odżywcze serka wiejskiego

Standardowy pojemnik z serkiem wiejskim ma pojemność 200 g i wszystkie podawane poniżej wartości będziemy wyliczali dla jednego kubeczka. Znajdziemy w nim 22 g białka, 8,5 g tłuszczy i zaledwie 4 gramy węglowodanów. Serek wiejski to w praktyce połączenie jogurtu i twarogu — w składzie widzimy najlepsze cechy tych dwóch produktów.

W porównaniu z jogurtem, w serku znajdziemy prawie trzy razy więcej białka. Twaróg ma za to w swoim składzie więcej tłuszczów, szczególnie jeżeli wybierzemy lekki serek wiejski o ich obniżonej zawartości.

Czytaj również: Dzień Serka Wiejskiego. Co można z niego przygotować?

Oprócz białka ten rodzaj nabiału dostarcza też mnóstwo witamin i minerałów. Należą do nich przede wszystkim witaminy B2 i B12 - jeden serek wiejski pokryje ok. 25 proc. dziennego zapotrzebowania. W mniejszym stopniu dostarczymy też do organizmu witaminy B1, B3, B6 oraz AE. Wśród minerałów znajdziemy sód, fosfor i potas.

W serku znajdziemy też wapń, czego można spodziewać się po nabiale. Nie są to jednak zbyt duże ilości w porównaniu z np. mlekiem. Duża część związków tego pierwiastka wytrąca się w procesie produkcji serka wiejskiego, a dokładniej podczas koagulacji kwasowo-podpuszczkowej (wtedy powstają charakterystyczne małe kulki).

Ile kalorii ma serek wiejski?

Serek wiejski ma 95-100 kcal w 100 g produktu. Wersje light to 15-20 kcal mniej ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu. To jedzenie lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, które warto włączyć do jadłospisu. Przy zachowaniu różnorodności diety nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spożywać serek wiejski codziennie.

Serek wiejski - z czym jeść?

W Polsce popularne serki występują zwykle w formie przekąski lub dodatku do śniadania czy kolacji. Najczęściej dodajemy do niego pokrojone warzywa i przyprawy. Serek wiejski bywa też wykorzystywany jako smarowidło do kanapek. Rzadziej nabiał ten jest wykorzystywany do przygotowania deseru, a właściwie przekąski na słodko - wtedy do środka trafiają orzechy, kawałki owoców i miód.

Zdarza się trafić na ostrzeżenia, które mówią, że nie należy łączyć nabiału z pomidorami. To wynik badań, które wykazały, że obecny w tych warzywach kwas szczawiowy obniża przyswajalność wapnia, a do tego może prowadzić do powstawania złogów i kamieni nerkowych. To wszystko prawda, jednak w warunkach laboratoryjnych. 

Dowiedz się: Skąd się biorą kamienie w nerkach?

W praktyce kwas szczawiowy występuje też w innych produktach (rabarbar, kawa czy... szczaw), które nie cieszą się taką opinią. Pomidory zyskały ją niesłusznie. Żeby doprowadzić do odwapnienia organizmu albo powstania złogów w nerkach tylko przez pomidory, trzeba by ich zjadać dziesiątki kilogramów dziennie. Przez kilka lat.

Kto nie powinien jeść serka wiejskiego?

Jedyna grupa, która ze względów medycznych powinna zrezygnować z serka wiejskiego w diecie, to osoby z nietolerancją laktozy. Chociaż w serku jest jej o połowę mniej niż w mleku, to spożycie może wywołać niepożądane objawy. Jedynym pocieszeniem jest to, że powinny być łagodniejsze niż w przypadku produktów o wyższej zawartości laktozy.

Serek wiejski ma jej w swoim składzie ok. 2,7 g/100 g. W przypadku mleka pomiary oscylują w granicach 4,5-5,2 g/100 g.

Czytaj także:

Owsianka na mleku. Oczyści jelita i pomoże schudnąć

Czy maślanka jest zdrowa? Kto powinien uwzględnić ją w diecie?

Czy produkty mleczne zapobiegają chorobie zwyrodnieniowej stawów?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serek wiejski
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama