Reklama

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022: Przepis na ciasto jak we włoskiej trattorii!

Dla miłośników włoskich kulinariów jest to najważniejszy dzień w roku. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a czy istnieje lepszy sposób na jego świętowanie niż samodzielne przyrządzenie słynnego specjału? Dzięki naszym instrukcjom z tym zadaniem poradzi sobie każdy. Podpowiadamy, jak przygotować pizzę na cienkim cieście, by była idealnie chrupiąca. Dowiesz się, jak wyrabiać ciasto, jak długo piec pizzę i poznasz nietypowy trik, dzięki któremu zrobienie potrawy w zwykłym piekarniku zakończy się kulinarnym sukcesem.

Jak zrobić pizzę? Tych błędów unikaj!

Pizza jest potrawą bardzo uniwersalną, a podczas jej przygotowania każdy szef kuchni może dodać coś od siebie. Trzeba jednak pamiętać, że improwizacja nie zawsze popłaca i nie jest wskazana na każdym etapie przygotowania.

Włoscy kucharze złapaliby się za głowy na widok stosowania ogromnej ilości ciężkich dodatków. By pizza wyszła chrupiąca i przywodziła na myśl posiłek ze słonecznej Italii, nie można zbytnio jej obciążać. Międzynarodowy Dzień Pizzy potraktuj również jako okazję do użycia typowo śródziemnomorskich dodatków, np. mozzarelli, szynki parmeńskiej, oliwek czy karczochów zamiast kabanosów, ogórków kiszonych i kontrowersyjnego ananasa.

Reklama

Na to musisz uważać: Użyte składniki nie mogą być wodniste. Podczas obróbki woda przeniknie do reszty składników, a  ciasto na pizzę stanie się rozmiękłe i gumowate.

Zwróć uwagę na mąkę, jakiej używasz. Może się okazać, że ta, którą masz pod ręką w kuchennej szafce, wcale nie przyniesie dobrych rezultatów. Do ciasta na pizzę poleca się używać lekkiej mąki pszennej typ 00. W Polsce bywa jednak trudno dostępna, więc jako zamiennik wykorzystać możesz typ 450 lub 550.

Zobacz też: Imbir: Kto nie powinien go spożywać?

Pizza na cienkim cieście: Przepis krok po kroku

Ciasto na pizzę to podstawa udanego posiłku we włoskim stylu. Znasz już podstawy w teorii, czas przejść do kulinarnej praktyki.

  • 25 gramów świeżych drożdży rozpuść w 50 mililitrach ciepłej (ale nie gorącej!) wody, dodaj pół łyżeczki cukru oraz trzy łyżki pszennej mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

  • Resztę mąki przesiej do dużej miski i dodaj jedną łyżeczkę soli.

  • Zrób wgłębienie, do którego będziesz powoli przelewać rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawaj także dodatkową porcję samej wody - 100 mililitrów. Mieszaj powoli dużą łyżką.

  • Wlej jedną łyżkę oliwy z oliwek. Ciasto wyrabiaj rękoma do momentu, aż stanie się elastyczne i zyska jednolitą konsystencję.

  • Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Zapewnij ciastu na pizzę ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką, by ochronić je przed utratą wilgoci.
  • Wyrośnięte ciasto zagniataj jeszcze przez dwie minuty i podziel na dwie lub trzy części - to zależy od wielkości blachy, na której zamierzasz piec swoją pizzę na cienkim cieście.

  • Rozwałkuj cienko. Ciasto powinno mieć grubość jednego centymetra.

  • Nałóż sos pomidorowy, posyp ziołami (np. oregano lub bazylią), dodaj wybrane składniki. Sekretem chrupiącej pizzy jest sam proces pieczenia. W jakiej temperaturze piec pizzę? Stawiaj na wysokie wartości, czyli nawet 250°C i krótki czas pieczenia. Pizza nie powinna spędzić w piekarniku więcej niż 10 minut.

Sprawdź: Jak zrobić pizzę keto? Prosty przepis na spodzie serowym

Jak przygotować pizzę w nietuzinkowy sposób? Trik, o którym będzie głośno

Wielbicielom domowej pizzy poleca się stosowanie specjalnego kamienia do pieczenia. Działa zdecydowanie lepiej niż zwykła blacha, ponieważ rozprowadza ciepło równomiernie po całej powierzchni ciasta, a do tego pochłania wilgoć, dzięki czemu pizza jest idealnie chrupiąca.

Nie da się jednak ukryć, że gadżet ten nie należy do najtańszych. Z powodzeniem można go zastąpić... kafelkiem podłogowym! Po remoncie często zostaje kilka niewykorzystanych sztuk.

Wystarczy, że jeden egzemplarz dokładnie umyjesz i już zyskasz kapitalny kuchenny sprzęt. Jak go używać? Włóż na chwilę do nagrzanego piekarnika. Dopiero wtedy umieść na nim pizzę i piecz przez kilka minut - dokładny czas zależy od mocy pieca. Pizza na kafelku wychodzi obłędnie i śmiało może konkurować z potrawami dostępnymi w restauracjach.

Polecamy:

Przepis na placki ziemniaczane z piekarnika: Wyjdą idealnie chrupiące!

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama