Reklama

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem. Przepis, który powinien znać każdy smakosz

Placki ziemniaczane to proste danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Trudno się temu dziwić! Serwowane są zarówno w barach mlecznych, jak i bardziej szykownych restauracjach, a lista dodatków, z którymi smakują wybornie, zdaje się nie mieć końca. Masz ochotę na poznanie ich kolejnego wcielenia? Zerknij do przepisu na litewskie placki ziemniaczane z mięsem. Z pewnością zaskoczą niejednego smakosza, stanowiąc pyszną alternatywę dla znanych na wylot placków z gulaszem. Do dzieła!

Placki ziemniaczane nadziewane mięsem: Skarb kuchni litewskiej

Różne warianty tego dania znaleźć można w wielu zakątkach świata. Czasem nazewnictwo bywa umowne, ponieważ trudno jest jednoznacznie określić miejsce pochodzenia danej potrawy. W tym przypadku jest nieco łatwiej, ponieważ w kuchni litewskiej faktycznie jednym ze sztandarowych przysmaków są puszyste, a zarazem chrupiące placki ziemniaczane wypełnione mięsnym nadzieniem. Oficjalnie funkcjonują pod nazwą bliny żmudzkie. Spotkać się można także z ich jarską wersją. W takim wydaniu mięso z farszu zastępowane jest grzybami.

Sprawdź: Najlepsze tłuszcze do smażenia

Reklama

Litewskie placki ziemniaczane: Przepis tradycyjny

Zaskocz swoich bliskich obiadem w nietypowym wydaniu. Zrobienie placków ziemniaczanych po litewsku nie jest skomplikowane, ale różni się od typowych receptur, do których wielu z nas zdążyło się już przyzwyczaić. Do dzieła!

  • Bazą potrawy jest, oczywiście, kartoflana masa. Ziemniaki najpierw trzeba ugotować w osolonej wodzie.
  • Ten czas wykorzystaj na przyrządzenie farszu. Przygotujesz go z mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą. Możesz dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Zdejmij z ognia. Gdy całość ostygnie, wbij jedno jajko.


  • Ziemniaki też są już chłodne? Wobec tego przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyj tłuczka, dbając o to, by pozbyć się wszelkich grudek.
  • Dodaj jajko lub dwa - wszystko zależy od wielkości porcji. Na kilogram kartofli potrzebne są dwa kurze jaja. Przypraw solą i pieprzem.
  • Wymieszaj. Konsystencja masy nie może być zbyt wodnista! Dodaj odrobinę mąki, by możliwe było formowanie placków.
  • Teraz najtrudniejszy etap. W dłoni uformuj płaski placek z masy ziemniaczanej, na środku ułóż porcję mięsa i przykryj drugą warstwą ziemniaczanej masy. Upewnij się, że brzegi szczelnie do siebie przylegają. Powinieneś uzyskać placki o grubości od półtora do dwóch centymetrów. Wymaga to nieco wprawy, ale praktyka czyni mistrza!
  • Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż placki ziemniaczane będą złociste.

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybierać?

Niezależnie od przepisu, z jakiego masz zamiar skorzystać, zawsze trzeba pamiętać o właściwym wyborze produktów. Placki przyrządza się ze "starych" ziemniaków. Choć młode brzmią niezwykle smakowicie, zawierają dużą ilość wody, przez co zrobienie chrupiących placków jest bardzo utrudnione.

Poleca się wybierać kartofle o dużej zawartości skrobi. Z tego względu podczas zakupów skoncentruj się na ziemniakach typu B oraz C. Najsmaczniejsze placki ziemniaczane wychodzą z gatunków: Irga, Bryza, Flaming, Sante, Gracja i Tajfun.

Polecamy:

Placki z gotowanych ziemniaków. Idealne na słodko i na słono!

Jak peklować mięso? Będzie kruche i soczyste

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama