Reklama

Jakie właściwości posiada kiszony imbir?

Imbir w postaci kłącza lub korzenia był wykorzystywany w kuchni azjatyckiej od ponad czterech tysięcy lat. W Chinach od ponad dwóch tysięcy najczęściej wykorzystywany jako napar w problemach niestrawności i rozstroju żołądka. Dzisiaj, imbir stosowany jest także w innych przypadłościach. Jego kiszona postać znana jest smakoszom sushi, gdyż oczyszcza podniebienie i pozwala wydobyć prawdziwy smak sushi.

Reklama

Problemy z trawieniem i nudnościami

Imbir zazwyczaj stosowany jest w problemach trawiennych, w chorobie lokomocyjnej, porannych mdłościach w okresie ciąży, rozstroju żołądka po przebytych operacjach, a nawet łagodząco przy skutkach ubocznych chemioterapii. Przeciwzapalne właściwości imbiru zapobiegają powstawaniu raka jelita grubego.

Łagodzenie bólu w artretyzmie

Ginerol, substancja pochodząca z lotnych olejów i związków fenolowych korzenia imbiru, działa cuda dla cierpiących na artretyzm i reumatyzm. Przeciwzapalne właściwości imbiru zapewniają zwiększoną mobilność stawów i redukują ból. W rzadkich przypadkach działanie imbiru może być opóźnione.

Obniża cholesterol i walczy z chorobami serca

Według wyników badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Medyczny w Maryland, imbir zapobiega krzepnięciu krwi, co pomaga w obniżeniu cholesterolu. Utrzymywanie niskiego poziomu cholesterolu we krwi zapobiega chorobom serca i zawałom.

Imbir na oczyszczenie

Kiszony imbir zazwyczaj podawany jest wraz z sosem wasabi i sosem sojowym jako dodatek do sushi. W Japonii imbir znany jako 'gari' serwowany do oczyszczenia podniebienia pomiędzy różnymi rodzajami sushi. Dzięki temu zabiegowi można odróżnić subtelny smak ryby w sushi.

Jak często spożywać?

Dorośli powinni jeść nie więcej niż 4 gramy imbiru na dzień. Kobiety w ciąży powinny konsumować mniej niż jeden gram na dzień, a dzieciom poniżej dwóch lat nie powinien on w ogóle być podawany. Skutki uboczne spożywania imbiru są bardzo rzadkie, jednak imbir może wpływać na inne ziołowe leki i medykamenty. Dlatego powinien być spożywany pod okiem specjalisty.

Jak zrobić własny kiszony imbir?

Aby zrobić własny kiszony imbir potrzebujesz: 2 szklanki ryżowego octu winnego, ½ szklanki cukru. Zagotuj ocet z cukrem, dodaj 2 szklanki cienko pokrojonego imbiru. Duś przez pół godziny. Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama