Reklama

Jakich błędów unikać przy robieniu zupy ogórkowej?

Zupa ogórkowa z bezapelacyjnie może widnieć na liście tzw. narodowych dań. Dlaczego? Wszystko przez fakt, że powstaje z kiszonych ogórków, których w naszych spiżarniach nigdy nie brakuje! Niestety, czasem przy jej przygotowaniu popełniamy drobne błędy, które rzutują na ostateczny smak i konsystencję wyśmienitego dania! Co zrobić, aby zupa ogórkowa wyszła wyśmienita? Przekonajmy się!

Jak wygląda zupa ogórkowa?

Zupy ogórkowej specjalnie nikomu nie trzeba przedstawiać, bo dość często pojawia się w naszym menu. To dobrze, ponieważ nie tylko trudno sobie jej brak wyobrazić, ale także jej obecność to ulga dla jelit oraz naszej sylwetki. Poza tym zupa ogórkowa nie jest trudna w przygotowaniu: wystarczy sięgnąć po włoszczyznę, kilka ziemniaków, ziele angielskie, liść laurowy oraz rzecz jasna przepyszna ogórki kiszone. Choć zupa ogórkowa nie jest skomplikowana, to niekiedy błędy podczas jej przygotowania rzutują na efekcie. Zatem czego należy się wystrzegać

Reklama

Za twarde ziemniaki

Jednym z błędów, jaki można dostrzec podczas gotowania zupy ogórkowej, to twarde ziemniaki! Nawet, jeśli przygotowywaliśmy ją długo, a inne warzywa są prawie rozgotowane, to pokrojone w kostkę bulwy z zewnątrz nadal są twarde. Dlaczego to się dzieje? Okazuje się, że to wina kwaśnych ogórków, które hamują proces przyrządzania zupy. Nie dość, że kwas sprawia, że ziemniaki są twarde, to na dodatek ich smak często odbiega od ideału. Zatem jak zapobiec tej niedogodności? Wystarczy trzymać się kolejności umieszczania warzyw w garnku. Najpierw włoszczyzna, później ziemniaki, następnie gotujemy je do miękkości, a dopiero na sam koniec umieszczamy w zupie starte ogórki i sok. 

Zabielanie zupy

Temat zabielania zupy nie jest może obiektem sporów, ale są osoby, które śmietanę do ogórkowej dodają, a inni się wystrzegają jej jak ognia. Kto zatem ma rację? Na szczęście, tutaj panuje dowolność, ale warto pamiętać, że nieumiejętne dodanie śmietany spowoduje, że się zwarzy, a - w przypadku zupy ogórkowej - trudno ten proces odwrócić. Zwarzenie śmietany nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia, ale pływające na powierzchni kawałki nabiału do najapetyczniejszych nie należą. Zanim śmietana wyląduje w zupie, trzeba ją wcześniej zahartować, czyli do osobnej miski wymieszać jedną jej łyżkę z chochlą gorącej zupy, dokładnie wymieszać, a dopiero wtedy wlać do przepysznej zupy ogórkowej.


Zobacz także:

Kotlety jajeczne - jak zrobić przysmak z dawnych czasów?

Najlepsze przepisy na siekane kotlety

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama