Reklama

Jak zrobić nuggetsy?

Mięso drobiowe często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, jest niedrogie i można je przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej ograniczamy się do zapiekania kurzych udek w piekarniku lub panierowania i ich smażenia. Jednak restauracje typu fast-food oferują w swoim menu nuggetsy, które cieszą się sporym powodzeniem Ta przekąska, wymyślona w latach 50. XX wieku, przebojem wkroczyła do większości kuchni na świecie. Przyrządza się je w bardzo łatwy sposób, dlatego mogą stanowić smaczną przekąskę na imprezy czy smaczne danie obiadowe. Wystarczy tylko kilka składników, aby zaspokoić apetyty największych łasuchów. Jak zrobić nuggetsy?

Nuggetsy. Co będzie potrzebne?

Klasyczne nuggetsy to panierowane kawałki kurczaka (można wykorzystać mięso z uda bez kości albo pierś) smażone na głębokim tłuszczu. Aby je przygotować, potrzebne będzie 0,5 kg drobiu, jajko, szklankę mleka, pół szklanki mąki, łyżeczka papryki ostrej i łagodnej, a także sól oraz pieprz. Istotna jest również panierka: kawałki kurczaka mogą być obtoczone w bułce tartej, którą można zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub sezamem. Do smażenia będzie potrzebny również olej rzepakowy albo słonecznikowy.

Przygotowanie nuggetsów

Oczyszczone piersi z kurczaka należy pokroić na mniejsze kawałki (muszą być takiej samej wielkości, aby równomiernie się usmażyły). W misce wymieszać jajko, mleko, mąkę i przyprawy, a na osobnym talerzu wysypać równomiernie panierkę. Małe kawałki mięsa obtaczamy w naszej mieszance, a następnie dokładnie pokrywamy je panierką. Całość wystarczy smażyć do zarumienienia na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe nuggetsy wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przydatne triki

Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i warto je włączyć do diety, bowiem obfituje w białko, które jest niezbędne w wielu procesach organizmu. Jest budulcem mięśni oraz ważnym składnikiem płynów ustrojowych. Poza tym kurczak posiada cenne pierwiastki: cynk (odpowiada za odporność), potas (reguluję pracę serca) oraz magnez (wspiera układ nerwowy). Nuggetsy smażone na głębokim oleju mogą być kaloryczne, dlatego osoby dbające o szczupłą sylwetkę mogą przyrządzić je w piekarniku (200 stopni przez kwadrans). Przekąskę warto podawać z sosami i dipami, a dodatek ziemniaków, frytek oraz surówki pozwoli na stworzenie wartościowego obiadu w krótkim czasie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama