Reklama

Jak zrobić nachos? Z czym smakują najlepiej?

Meksykańska przekąska jest niesamowicie popularna w Stanach Zjednoczonych, zyskuje też coraz większe grono wielbicieli na całym świecie. Z czego wynika zamiłowanie do tej potrawy? Z przepisem na domowe nachosy poradzi sobie nawet początkujący szef kuchni, a serwować je można z najróżniejszymi dodatkami. W bardzo łatwy sposób zamienisz je w przekąskę idealną do filmowego seansu lub danie, które podasz w trakcie obiadu. Poznaj ten przysmak od kuchni i dowiedz się, jak samemu zrobić nachos.

Reklama

Nachos - co to takiego?

Pozornie mogą przypominać ziemniaczane chipsy, lecz nachosy to małe kawałki tortill. Zazwyczaj wytwarzane są z mąki kukurydzianej z domieszką pszennej. Pochodzą z Meksyku, gdzie są popularnym dodatkiem do alkoholi. Na tym jednak nie kończy się ich smakowite zastosowanie. Kucharze prześcigają się w sposobach na podanie nachos w jeszcze atrakcyjniejszej formie. Pierwsza receptura, wywodząca się z lat 40. XX wieku, sprowadzała się do zapiekania kawałków pokruszonej tortilli wraz z serem i paprykami jalapeno.

Przepis na nachosy z tortilli

Jeśli nie masz dużo czasu, możesz wykorzystać gotowe placki tortilli, które dostępne są w większości sklepów spożywczych. Wystarczy, że pokroisz je na małe trójkąty, skropisz oliwą lub olejem roślinnym, dodasz ulubione przyprawy i zapieczesz w piekarniku.

Polecamy jednak zrobić nachosy z tortilii od podstaw. Użyj mieszanki mąki kukurydzianej z pszenną w proporcji 2:1. Do ciasta, które przygotujesz ze 100 g mąki pszennej i 200 g kukurydzianej, dodaj łyżeczkę soli oraz dwie łyżki gorącego oleju. Podczas wyrabiania dolej odrobinę ciepłej wody. W rezultacie powinieneś otrzymać elastyczne ciasto o jednolitej konsystencji.

Podziel je na części, każdą cienko rozwałkuj i wykrawaj trójkąty o podobnej wielkości. Nachos smaż w gorącym oleju do momentu, aż staną się złociste i chrupiące. Po wyciągnięciu z garnka odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możesz też piec nachos w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10-12 minut.

Zobacz też: Przekąski na letnie przyjęcia

Co pasuje do nachos?

Umiejętnie dobrane dodatki zamienią prostą przystawkę w fantastyczną ucztę. Przedstawiamy kilka propozycji, jak podawać nachos, dzięki którym meksykański specjał szybko ci się nie znudzi.

  • Nachos zapiekane z serem: To najprostszy patent na urozmaicenie ich smaku. Przed pieczeniem posyp trójkąty z tortilli goudą startą na grubych oczkach lub cheddarem.

  • Nachos z guacamole: Słynny dip z awokado, czerwonej cebuli, chili, sokiem z limonki i kolendrą pasuje do nich jak ulał.

  • Pomidorowa salsa do nachos: Z pomidorów usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w bardzo drobną kostkę. Ponownie skrop całość sokiem z limonki, dodaj cebulę, chili, czosnek, świeżą kolendrę, nie więcej niż pół łyżeczki cukru i gotowe!

  • Sos serowy do nachos: Gęsty i aromatyczny sos przyrządzisz z cheddara lub gorgonzoli. Możesz użyć też serków topionych. W rondelku podgrzej mleko, dodaj wybrany ser oraz pieprz, słodką paprykę i kurkumę. Pycha!

  • Nachos z chili con carne: Oto pomysł na danie kompletne. Nachosy z tortilli fantastycznie wzbogacają smak słynnej potrawy z mięsem mielonym, fasolą, papryką i pomidorami.


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama