Reklama

9 właściwości zdrowotnych koreańskiej potrawy Kimchi

Kimchi to niskotłuszczowe i bogate w błonnik azjatyckie danie. To czerwona potrawa ze sfermentowanej kapusty (czasami z dodatkiem rzodkiewki) doprawiona mieszanką między innymi soli, octu, czosnku oraz papryczek chili. Składniki te kisi się w szczelnie zamkniętym słoju, a gotowe podaje z ryżem, makaronem lub w zupie. Dlaczego powinieneś rozważyć włączenie tego egzotycznego dania do diety? Oto dziewięć powodów:

Reklama

Źródło probiotyków

Zawiera zdrowe bakterie i probiotyki dobre dla ogólnego zdrowia twojego organizmu. Ponieważ kimchi ma formę sfermentowaną, podobnie jak jogurt, zawiera „zdrowe bakterie” zwane lactobacillus, które wspierają proces trawienia. Kolejnym niesamowitym produktem ubocznym procesu fermentacji są probiotyki, które wspierają twój organizm w zwalczaniu rozmaitych infekcji.

Obniża poziom cholesterolu

Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi lub zbyt wysoki poziom cholesterolu, nie martw się. Czosnek będący składnikiem kimchi zawiera allicynę i selen, które pomagają zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie. Dodatkowo pośrednio substancje te przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia udaru i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ zapobiegają gromadzeniu się płytek na ścianach tętnic.

Ułatwia zdrowy rozwój organizmu oraz dobry wzrok

100 gramowa porcja kimchi zawiera 18% dziennej dawki witaminy A, jeśli weźmiemy pod uwagę dzienną dietę składającą się z 2000 kalorii. Oprócz tego, że witamina A jest przeciwutleniaczem pomagającym pozbyć się wolnych rodników powodujących raka, to ma również wiele innych właściwości. Ta sama witamina A ma kluczowe znaczenie dla zdrowego rozwoju naszego organizmu, również w fazie embrionalnej. Pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku.

Zapewnia promienną skórę i lśniące włosy

Kimchi nie tylko sprawia, że bije od ciebie wewnętrzne piękno – dzięki niemu twój wygląd zewnętrzny również jest świetny. Selen obecny w czosnku wchodzącym w skład kimchi pozwala utrzymać twoją skórę i włosy w zdrowiu, a na dłuższą metę spożywanie tej potrawy pozwala zapobiegać zmarszczkom.

Zapobiega rakowi żołądka

Profesor Miri Kim z Chungnam National University odkrył, że kapusta pekińska i rzodkiewka będące składnikami kimchi zawierają substancje pomocne w usuwaniu metali ciężkich z wątroby, jelita cienkiego oraz nerek. Prowadzone są dalsze badania nad wpływem tych składników na możliwość zapobiegania rakowi żołądka.

Spowalnia proces starzenia

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego Koreanki wyglądają młodo jak na swój wiek? To jedna z wielu korzyści, jakie niesie spożywanie kimchi, które po dwóch tygodniach fermentacji jest bogate w przeciwutleniacze spowalniające tempo starzenia się skóry. Hamuje ono również proces oksydacji komórek, dzięki czemu wyglądasz na zrelaksowaną, nawet, jeśli znajdujesz się pod wpływem sporego stresu.

Pomaga stracić na wadze

150 gram kimchi zawiera zaledwie 40 kalorii. Ale to nie wszystko – kimchi wspomaga metabolizm węglowodanów abyś szybciej traciła na wadze. Dodatkowo kapsaicyna obecna w papryczkach chili stanowiących składnik tej potrawy wspomaga metabolizm i pomaga ci zużyć nadmiar energii, dzięki czemu tracisz na wadze.

Zapobiega pojawieniu się wrzodów żołądka

Wrzody żołądka są zazwyczaj wywoływane przez Helicobacter pylori, gram-dodatnie bakterie występujące w żołądku. Jak możemy powstrzymać ich wzrost? Jedząc kimchi. Potrawa ta zawiera bakterie leuconostoc mesenteroides, dzięki którym powstają dekstryny – istotne dla naszego organizmu, ponieważ zatrzymują wzrost H. pyroli w naszym organizmie!

Pobudza odporność

Profesor Rina Yu z University of Ulsan odkrył, że kimchi pobudza komórki odpornościowe do większej aktywności i zwiększa ilość przeciwciał. Dieta wysokocholesterolowa zapewnia 55% aktywność komórek odpornościowych, normalna dieta 68%, a dieta wysokocholesterolowa plus kimchi to 75% aktywność wspomnianych komórek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama