Reklama

7 sekretów kuchni francuskiej, które warto znać

Francuzi nie są najbardziej przyjaznym społeczeństwem, jednak znają się na gotowaniu. Ich kuchnia jest znana na całym świecie i jest bardzo zdrowa. Co jest sekretem Francuzów? W tym artykule przeczytasz o 7 sekretach kuchni francuskiej, które możesz wykorzystać we własnej kuchni.

Jedz świeże i naturalne produkty

Ze względu na swoją bogatą historię związaną z rolnictwem, Francuzi mają obsesję na punkcie naturalnych, świeżych składników. Nie przyjęły się tam gotowe dania do mikrofalówki i inne przetworzone produkt, gdyż Francuzi czerpią satysfakcję z przygotowywania dań od podstaw, nieważne, jak bardzo są zajęci. Cotygodniowa wycieczka do sklepu z warzywami i owocami jest nieomal tradycją wśród starszych pokoleń. Większość ludzi woli kupować w mniejszych sklepach niż w dużych supermarketach. Poprzez kupowanie najświeższych, organicznych produktów  dajesz organizmowi to, co najlepsze, zmniejszasz ryzyko chorób i zapewniasz równowagę hormonom.

Najlepsze są produkty regionalne i sezonowe

Francuzi wiedzą, jaki produkt rośnie o jakiej porze roku. Jedzenie we Francji jest powiązane z porą roku, a tradycja łączy się z dostępnością niektórych produktów o danej porze roku. Jednak nie chodzi tylko o tradycję, ale też o oszczędność pieniędzy. Kupowanie produktów sezonowych bardziej się opłaca. Podobnie jest z kupowaniem lokalnych produktów, a dodatkowo jest to lepszym rozwiązaniem dla środowiska, a także wspiera lokalny rynek i rolnictwo.

Składniki mają swój własny smak

We francuskich przepisach nie używa się wielu przypraw i soli. Francuzi instynktownie wiedzą, które produkty pasują do których smaków: owoce morza idą w parze z cytryną, czerwone mięso z musztardą, pomidory z twardym serem… i tak dalej. Aby polegać na smakach każdego produktu, musisz najpierw nauczyć się wydobywać z nich ich prawdziwy smak. Francuzi są fanami gotowania na parze, grillowania i duszenia –  w ten sposób można przygotować pyszne, beztłuszczowe francuskie dania.

Tłuszcz jest dobry

W prawdziwych francuskich daniach nie żałuje się oliwy z oliwek lub innych zdrowych tłuszczy. Francuzi kochają masło, jednak nie pogardzą tłustym mlekiem i śmietaną. Wiele warzyw, które są dodatkiem do dania, smaży się na tłuszczu wytopionym z plastrów boczku. A mimo to Francuzi chorują rzadziej na choroby serca i mają niższy cholesterol niż inne narodowości. Jak to możliwe? Świeże, organiczne produkty mleczne i inne tłuszcze są zdrowe (podobnie jak oliwa, która niestety po obróbce termicznej traci swoje właściwości), o ile są spożywane z umiarem, nie więcej niż trzy, cztery razy w tygodniu i nie są podgrzewane przez zbyt długi czas.

Nic się nie marnuje

Francuzi użyją każdej części marchewki. W ich przepisach znajdzie się miejsce na każdą część produktu –  nawet te, które my zazwyczaj wyrzucamy. Mogą dodać smaku (jak kości drobiu i innego rodzaju mięsa lub liście niektórych warzyw) lub jako samodzielne składniki, na przykład zupa z naci marchwi. Francuzi nie lubią marnować jedzenia, a więc zaoszczędzają na czasie i pieniądzach.

Celebrują każdy posiłek

Szybkie przekąszenie czegoś to coś nierealnego we Francji. Nigdy nie zobaczysz Francuza jedzącego w biegu. Tak naprawdę większość przedsiębiorstw jest zamkniętych między 12.30 a 2.30. To samo robią sklepy i apteki. Wszystko zostaje zamknięte na czas obiadu. Dla Francuzów każdy posiłek jest celebracją i my też powinniśmy je tak traktować. Powinniśmy cieszyć się czasem spędzonym na posiłkach, przy towarzystwie dobrego wina, piwa, czy chociażby wody. Powinniśmy zadbać o dobre jedzenie, towarzystwo i rozmowę. Od małego Francuzi są uczeni, że jedzenie jest rozkoszą i integralną częścią życia, a dzięki temu w przyszłości mają lepsze nawyki żywieniowe.

Wszystko w umiarze

Francuzi niczego sobie nie odmawiają. Są zszokowani niektórymi alergiami i nietolerancją produktów. Francuzi rozkoszują się swoimi maślanymi ciastami, tartami i wypiekami, serami po każdym posiłku, czekoladą i deserami, a mimo to nadal są jednymi z najszczuplejszych narodów w Europie. Jak oni to robią? Kluczem jest zasada, że wszystko można jeść w umiarze. Francuzka zje ciastko, ale tylko jedno, dzieci zjedzą deser, ale po zdrowym posiłku. Ludzie biznesu zaczynają dzień od croissanta, ale nie jedzą nic do lunchu. Poprzez powolne spożywanie jedzenia i cieszenie się nim, uczymy się, kiedy nasze ciało jest nasycone i nie przejadamy się.

Kuchnia francuska od wieków jest podziwiana przez inne narody. Ty już znasz ich sekrety, więc możesz cieszyć się pysznymi, zdrowymi posiłkami w stylu francuskim w swojej własnej kuchni.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama