Reklama

Przepis na domowy krem z miodem

Miód pszczeli wytwarzany jest naturalnie przez pszczoły i ma wiele właściwości odżywczych, które stosowane są od czasów starożytnych przez ludzi do leczenia różnych chorób. Miód pszczeli świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry, działa on nawilżająco i ujędrniająco na skórę, dzięki temu wiele kobiet płaci wysokie ceny za kremy i balsamy na bazie miodu pszczelego. Oczywiście nie o sam miód się rozchodzi, a również o propolis, pyłek czy mleczko pszczele. Wszystkie te składniki działają na naszą skórę kojąco i nawilżająco, dzięki czemu możemy cieszyć się piękną skórą przez wiele lat!

Propolis oprócz szeregu zastosowań w kosmetyce ma również właściwości antybakteryjne oraz pomaga walczyć z hemoroidami, chorobami żołądka czy nadciśnieniem. W kosmetyce jest on używany w celu wygładzenia zmarszczek oraz, aby opóźnić procesy starzenia się komórek. Jednak zamiast wydawać fortunę na markowy krem, warto zrobić swój własny w domu! Wystarczy tylko kilka składników, które łatwo dostaniemy w sklepie i odrobina chęci.

Składniki potrzebne do zrobienia kremu:

- ½ łyżeczki pyłku pszczelego w granulkach

- 2 łyżeczki miód

- 25 gram wosku pszczelego

- 30 ml nalewki z propolisu

- 60 ml oliwy z oliwek

- 60 ml oleju z pestek winogron

- miska

- pusty słoiczek

Do miseczki wlej oliwę z oliwek oraz olej z pestek winogron i dodaj wosk pszczeli. Do tego dodaj pyłek pszczeli i nalewkę z propolisu, a następnie miód. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, wsadź miskę na chwilkę do mikrofali i wtedy dokładnie zamieszaj wszystkie składniki. Po wymieszaniu przelej jeszcze ciepły krem do słoiczka i ciesz się naturalnym działaniem tego świetnego kremu!

Kobiety, które spróbowały tego przepisu, zakochały się w nim i nie wyobrażają sobie życia bez tego kremu! Nie jest on tłusty, ani lepki, świetnie nawilża skórę i pozostawia ją gładką na długo. Świetnie sprawdza się jako krem na noc, ponieważ rano, zaraz po przebudzeniu skóra wygląda na świeżą i promienną, nawet po kilku godzinach snu. Oczywiście oprócz kremu warto jest dodawać miód do herbaty oraz ciast, sprawi on że pieczone ciasta będą miały wyjątkowy smak.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama