Reklama

Odżywczy krem do rąk domowej roboty

Jesień zagościła już pełną parą na zewnątrz, a zima zbliża się wielkimi krokami. Szczególnie w okresie niskich temperatur skóra naszych dłoni potrzebuje dogłębnego odżywienia i wzmocnienia. Kosmetyki, których w lecie używałyśmy do ich pielęgnacji, mogą nie sprostać temu zadaniu. Potrzebny jest silny, ale najlepiej naturalny preparat, który uchroni dłonie przed szkodliwym działaniem zimna. Specjalnie na jesienne i zimowe dni proponujemy przepis na orzechowy krem odżywczy, który przygotujesz samodzielnie na bazie naturalnych składników. Zapewniamy, że skóra twoich dłoni szybko odczuje jego fenomenalne działanie.

Właściwości składników kremu

Naturalne składniki, z których sporządzony jest krem, dobroczynnie działają na każdy rodzaj skóry dłoni. Wosk pszczeli doskonale natłuszcza skórę i wzmacnia jej odporność, olejki z orzechów zapewniają jej elastyczność, witamina E i kwas hialuronowy hamują starzenie, masło shea odżywia skórę, a żel aloesowy, d-panthenol i alantoina chronią ją przed podrażnieniami. Krem zawiera również tzw. wyciąg z rumianu szlachetnego, który wykazuje udowodnione właściwości lecznicze dla skóry. Dzięki tym cennym składnikom krem dostarcza skórze potrzebnych wartości odżywczych i witamin, jednocześnie chroniąc ją przed szkodliwym działaniem zimnego powietrza.

Co będzie potrzebne do przygotowania kremu?

Składników szukaj najlepiej w aptekach i dobrych drogeriach. Wiele z nich z łatwością zamówisz również przez internet. Oto produkty, których potrzebujesz do przygotowania kremu:

• wyciąg z rumianku szlachetnego (około 10 mililitrów);

• surowe masło shea (około 20 gramów);

• żel aloesowy (około 15 mililitrów);

• żel hialuronowy o zawartości jednego procenta kwasu hialuronowego (około 10 mililitrów);

• wosk pszczeli (około siedem gramów);

• olejek z orzecha laskowego (pięć gramów);

• olejek z orzecha włoskiego (pięć gramów);

• witamina E (pięć gramów);

• alantoina (jeden gram);

• d-panthenol (pięć gramów);

• ekologiczny środek konserwujący (jeden gram);

• słoiczek (objętość około 100 mililitrów);

• szpatułka (potrzebna do wymieszania produktów).

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kąpiel wodą w niewielkiej miseczce i połącz w niej surowe masło shea z woskiem pszczelim. Do wymieszania składników użyj szpatułki. Powinnaś uzyskać jednolitą masę. Odstaw mieszaninę, by ostygła.

2. W osobnej miseczce rozmieszaj wyciąg z rumianku wraz z alantoiną, żelem aloesowym, żelem hialuronowym, d-panthenolem i ekologicznym środkiem konserwującym. Odstaw mieszaninę, by składniki dokładnie się połączyły.

3. Gdy masa z masła shea i wosku pszczelego jest ostudzona, dodaj do niej olejki i witaminę E, a następnie dokładnie wymieszaj.

4. Gdy obydwie mieszaniny są gotowe, połącz je ze sobą w jednolitą masę.

5. Odstaw produkt do lodówki na godzinę.

6. Następnie przełóż krem do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

Krem nakładaj na dłonie od trzech do pięciu razy dziennie. By wzmocnić efekt jego działania, kilka razy w tygodniu nałóż na nabalsamowaną skórę dłoni ciepły kompres. Pozostaw na dłoniach na 15 minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama