Reklama

Mydło z soli morskiej według domowej receptury

Do wyrobu domowego mydła nie zaleca się stosowanie soli Epsom, zwanej też solą gorzką lub angielską, ani soli z Morza Martwego. Zawierają one mnóstwo cennych składników mineralnych, jednak nie wpływają dobrze na konsystencję mydła. Najlepszym wyborem jest różowa sól himalajska lub sól morska. Ziarna nie powinny być zbyt duże, by nie podrażniały skóry podczas stosowanie gotowego mydła.

Reklama

Akcesoria potrzebne do zrobienia mydła

szklany pojemnik do mieszania składników

garnek do podgrzania oleju

termometr kuchenny

pojemnik do uformowania mydła

blender ręczny

drewniana łyżka

fartuch, rękawice i okulary ochronne (soda kaustyczna potrzebna do przygotowania mydła jest substancją żrącą)

Składniki:

100 g oliwy z oliwek

300 g oleju kokosowego

30 g oleju rycynowego

30 g masła mango

250 g różowej soli himalajskiej

180 g wody destylowanej

90 g sody kaustycznej

150 g olejku lawendowego (opcjonalnie)

Przygotuj foremki – jeśli używasz silikonowych, nie wymagają one ekstra przygotowania. Drewniane należy wyłożyć papierem woskowym, by mydło nie wsiąkało w drewno.

Przygotuj mieszaninę wody z sodą kaustyczną. Substancja jest żrąca, więc dla bezpieczeństwa należy włożyć rękawice, fartuch i okulary i nie zdejmować ich aż do końca. Do słoika powoli dosypuj sodę i mieszaj drewnianą łyżką, aż momentu uzyskania niemal przeźroczystej barwy.

Pozwól mieszaninie ostygnąć. Połącz wszystkie oleje i masła i podgrzej. Wlej roztwór do mieszaniny wody z sodą kaustyczną do olei i połącz wszystkie składniki. W momencie połączenia temperatura obu płynów musi być równa 50 st. C.

Blenduj płyn powoli przez ok. 15 minut. Po tym czasie mydło powinno mieć konsystencję rzadkiego ciasta. Jeśli chcemy dodać olejki eteryczne, jest to najlepszy moment, by to zrobić.

Dodaj sól i całość mieszaj drewnianą łyżką przez kilka minut – do całkowitego połączenia się wszystkich składników.

Przełóż mydło do foremek.

Po 24 godzinach wyjmij mydełka z foremek (pamiętaj o rękawicach, ponieważ produkt przestaje być żrący dopiero po 4 tygodniach!) Owiń produkty ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, suche miejsce na 4-6 tygodni. Wtedy mydło będzie gotowe do użycia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama