Reklama

Kosmetyczne właściwości pestek granatu

Granat znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości dla zdrowia. To ze względu na szereg składników odżywczych, które w nim znajdziemy. Jednak to nie owoc zawiera ich najwięcej, ale pestki. Ekstrakt z nich fenomenalnie wpływa na urodę, a w szczególności na skórę. To dlatego chętnie wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Przyjrzyjmy się bliżej jego właściwościom.

Reklama

Wartość odżywcza pestek granatu

W pestkach granatu znajdziemy sporo cennych składników odżywczych dla naszego organizmu. Granat to bogate źródło witamin A, B, C i E, a także magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i jodu. W pestkach granatu jest również sporo przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami, ale także fenomenalnie wpływają na skórę.

Ekstrakt z granatu jako środek chroniący przed słońcem

Ekstrakt z pestek granatu stosowany jest również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny. Można aplikować go bezpośrednio na skórę w postaci olejku lub wybierać kosmetyki, które zawierają go w składzie. Chroni przed słońcem, ale także łagodzi zmiany skórne powstałe na skutek opalania.

Nawilża i odżywia skórę

Składniki odżywcze zawarte w pestkach granatu głęboko odżywiają skórę i nawilżają ją. W efekcie prezentuje się ona znacznie korzystniej.

Opóźnia starzenie się skóry

Liczne badania dowodzą, że ekstrakt z pestek granatu opóźnia również starzenie się skóry. To wszystko za sprawą obecnych w nim przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Ponadto, pestki tego owocu pobudzają produkcję kolagenu, który ujędrnia skórę i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo

Granat wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, dlatego często dodaje się go do preparatów przeznaczonych do leczenia obrzęków i stanów zapalnych skóry. Granat wspomaga regenerację skóry i poprawia jej kondycję.

Kosmetyki z dodatkiem ekstraktu z granatu poprawiają również ukrwienie skóry, uelastyczniają ją i głęboko regenerują. Pozytywnie wpływają również na skórę z egzemą czy trądzikiem dzięki właściwościom przeciwzapalnym granatu.

Olejek z pestek granatu

Jeśli chcemy szybko zauważyć efekty działania ekstraktu z pestek granatu, najlepiej zacząć stosować olejek z pestek granatu. Należy wklepać go w skórę wcześniej przemytą wodą kwiatową. Dzięki temu olejek znacznie lepiej się wchłonie i nie wysuszy naskórka. Zabieg należy powtarzać dwa razy dziennie. Cena olejku to około 30 złotych za 50 mililitrów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama