Reklama

Jak zrobić naturalne mydło z oleju kokosowego?

O pozytywnym wpływie oleju kokosowego na cały nasz organizm z pewnością słyszałeś nie raz. Czy wiesz jednak, że możesz zrobić z niego naturalne mydło? Mydła dostępne w sklepach często zawierają liczne barwniki, konserwanty, zagęszczacze i sztuczne aromaty. Dodatki substancji chemicznych odbijają się na naszej skórze. Po użyciu takich mydeł coraz częściej ludzie skarżą się na podrażnienia skóry, wysypki, trądzik i wiele innych dolegliwości. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest stosowanie wyłącznie naturalnych kosmetyków. Te jednak są drogie w stosunku do zwykłych, sklepowych produktów. Rozwiązaniem tego problemu bez wątpienia jest przygotowywanie naturalnych kosmetyków w domu.

Reklama

Jakie składniki są potrzebne?

Przygotuj 150 g oliwy z oliwek, 150 g olejku kokosowego, 60 g wodorotlenku sodu (jest to substancja  żrąca, dlatego musisz być bardzo ostrożny, jednak jest ona niezbędna do przygotowania mydła), ⅓ szklanki otrębów owsianych, 1 łyżkę mielonej kawy, 25 g kawy (płynnej, najlepiej parzonej nie rozpuszczalnej).

Przydadzą się również waga kuchenna, termometr, rękawice i okulary ochronne, garnek ze stali nierdzewnej, blender, miska ze stali nierdzewnej, ręczniki papierowe i pergamin.

Uwaga: Każdy pojemnik lub naczynie, które będą miały styczność z wodorotlenkiem sodu (ług) powinny być później wykorzystywane wyłącznie do produkcji mydła, a w trakcie ich czyszczenia stosuj rękawice i okulary ochronne i zachowaj szczególną ostrożność.

Zmierz i wymieszaj

Odmierz wszystkie składniki  w oddzielnych miseczkach stosując zwykłą wagę kuchenną. Użyj garnka ze stali nierdzewnej na olej kokosowy do którego będziesz dodawać resztę składników i rozpuść olej na małym ogniu. Powinieneś wykonywać wszystkie czynności w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i stosując odzież ochronną. Ostrożnie dodaj wodorotlenek sodu do garnka z kawą ( ważne jest aby zrobić to w tej kolejności, a nie odwrotnie)  i poczekaj, aż dokładnie się rozpuści. W trakcie rozpuszczania wodorotlenku  może wydzielić się duża ilość ciepła, dlatego nie nachylaj się nad pojemnikiem.

Emulgacja

Oliwę z oliwek dodawaj stopniowo do roztopionego oleju kokosowego. Sprawdź temperaturę mieszaniny za pomocą termometru ze stali nierdzewnej i dopasować ją do temperatury roztworu wodorotlenku sodu i kawy. Różnica pomiędzy temperaturami obu mieszanin powinna wynosić nie więcej niż 1 lub 2 stopnie.

Wlej ostrożnie  roztwór wodorotlenku sodu do mieszaniny oleju kokosowego i oliwy z oliwek i użyj blendera do dokładnego mieszania. Mieszaj całość, aż mieszanka zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencję budyniu. Gdy konsystencja mydła staje się gęsta, wymieszaj fusy kawy i płatki  owsiane, dodaj do mydła i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie, łyżką drewnianą lub ze stali nierdzewnej.

Rozlewanie

Wlej mieszankę ostrożnie i starannie do formy na mydło (możesz użyć zwykłych foremek na ciasto). Pozbądź się pęcherzyków  powietrza, podnosząc i upuszczając na blat stołu  napełnione foremki kilka razy. Przykryj formę papierem do pieczenia i owiń ręcznikiem.

Pokrój kostki

Formę pozostaw na 24 do 48 godzin do zastygnięcia mydła, a następnie wyjmij gotowy produkt z formy. Przed podzieleniem całości na kostki pozostaw całość na jeszcze jeden  dzień lub dwa, aby całość dobrze się utwardziła. Wytnij kostki ostrym nożem i używając obieraczki do  warzyw wygładź nierówne krawędzie po bokach. Pamiętaj, aby czynności wykonywać w rękawiczkach

Gotowe kostki przechowuj w chłodnym miejscu, przez około 6 tygodni. Po tym czasie  nadmiar wody odparuje, a  mydło będzie gotowe do użytku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama