Reklama

Jak zrobić krem nagietkowy do twarzy i ciała

Krem ten ma podobne właściwości jak maść, jednak ma większe właściwości nawilżające. Jest doskonały do stosowania na szorstkie, suche miejsca na skórze, na przykład na łokciach czy piętach.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

*100 g herbaty z nagietka, 85 g oleju nagietkowego, 40 g masła shea, mango lub kakaowego , 15 g wosku pszczelego, 2 łyżki kwasu stearynowego (roślinny środek emulgujący), ekstrakt z rozmarynu jako konserwant

Zaparz herbatę nagietkową i pozostaw do wystudzenia. Wlej 85 g oleju nagietkowego do żaroodpornego naczynia. Dodaj masło shea, wosk pszczeli i kwas stearynowy. Włóż naczynie do rondelka wypełnionego wodą na wysokość kilku centymetrów. Podgrzewaj na średnim lub małym ogniu do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wyjmij naczynie z rondelka, dodaj kilka kropli ekstraktu z rozmarynu i wlej do miski od miksera do wystudzenia.

Kiedy oleje i herbata uzyskają temperaturę zbliżoną do temperatury ciała, można połączyć oba składniki. Przy użyciu ręcznego miksera na niskich obrotach delikatnie miksuj. Kiedy masa zacznie tężeć, zwiększ szybkość obrotów miksera. Miksuj od 10 do 15 minut (w zależności od miksera).

Kika rzeczy do zapamiętania, gdy robimy własnoręcznie krem: po pierwsze, ponieważ nie używamy konserwantów, jakie znajdziemy w kremach kupowanych w sklepach, musimy liczyć się z tym, że będą szybciej się psuły, a ich termin przydatności do użycia mierzyć będziemy w tygodniach, nie w miesiącach. Stosuj najwyższe środki ostrożności w sterylizacji wszystkiego, co będzie miało styczność z kremem. Ja używam cyklu odkażającego w mojej zmywarce, aby odkazić wszystkie narzędzia, miski, słoiki, które użyję do produkcji kremu. Miej czyste ręce i używaj wysterylizowanej łyżki do nałożenia gotowego kremu, unikając jego powtórnego niepotrzebnego dotykania. Gotowy krem przechowuj w lodówce.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama