Reklama

4 domowe maseczki do twarzy ze skórek owoców

Owoce należą lub przynajmniej powinny być w codziennej diecie. Są smaczne i słodkie, mogą zastąpić przekąski, którymi raczymy się na co dzień. A co ze skórką z owoców? Wyrzucasz je? W skórce owoców znajdziemy wiele pożytecznych składników takich jak przeciwutleniacze, witaminy, błonnik oraz olejki eteryczne. Składniki te zwalczają cellulit, trądzik, przebarwienia skórne i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Oto niektóre owoce, których skórki nie należy wyrzucać.

Skórka z pomarańczy

Jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, zawiera zarówno witaminę C i witaminę A. Witamina C naturalnie wybiela skórę, usuwa plamy spowodowane przez słońce lub przez niektóre choroby. Natomiast witamina A redukuje zmarszczki, cienie oraz odświeża skórę. Ponadto przeciwutleniacze zawarte w skórce, pomagają poprawić elastyczność skóry, zwalczają trądzik i chronią skórę przed działaniem wolnych rodników.

Wymieszaj dwie łyżki startej skórki pomarańczowej z jedną łyżką miodu oraz jedną łyżką jogurtu. Zastosuj maseczkę na twarz i pozostaw ją na 20 minut. Następnie spłucz ciepłą wodą. Maseczka sprawi, że twoja skóra będzie jaśniejsza i czystsza niż kiedykolwiek.

Skórka cytrynowa

Skórka z cytryny jest również bogata w witaminę C i kwas cytrynowy, który pomaga oczyścić i odświeżyć skórę. Zawiera bioflawonoidy, przeciwutleniacze, które umożliwiają wyeliminowanie toksycznych pierwiastków z organizmu.

W miseczce wymieszaj dwie łyżki startej skórki z cytryny, 1 łyżkę brązowego cukru, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oleju migdałowego. Niewielką ilością maseczki przetrzyj twarz i szyję, zrób to w ciągu 2 minut. Następnie nałóż grubszą warstwę maseczki i zostaw do działania przez około 10 minut. Po zmyciu maseczki zauważysz, że skóra wygląda młodziej i jaśniej.

Skórka z banana

Zawiera silne przeciwutleniacze, które zmniejszając stres oksydacyjny chronią skórę przed poparzeniem słonecznym. Zmniejszają również trądzik i pryszcze wszelkiego rodzaju. Skórka jest bogata również w potas, co pozwala utrzymać wysoki poziom wilgoci skóry.

Przez 2-3 minuty, skórką banana przecieraj twarz. Pozostaw do wyschnięcia na około 10 minut, a następnie przemyj twarz ciepłą wodą. To szybka i prosta maseczka, która przy jednoczesnej redukcji trądziku nada jej piękny blask.

Skórka jabłka

W skórce jabłka możemy znaleźć polifenole i antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią przed promieniami UV. Zawarte w skórce składniki zapobiegają również starzeniu się skóry.

Dwie łyżki startej skórki jabłka wymieszaj z trzema łyżkami maślanki i wymieszaj na gładka masę. Nałóż maseczkę na skórę szyi i twarzy, pozostawiając ją na 25 minut. Spłucz maseczkę zimną wodą. Na pewno będziesz zaskoczona rezultatem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama