Reklama

Jak usunąć konto na Facebooku?

W dobie internetu wielu z nas posiada konto na portalach społecznościowych. To świetne narzędzie do komunikowania się z przyjaciółmi i dawno niewidzianymi znajomymi. Dzięki nim możemy również utrwalać piękno otaczającej nas przyrody, pochwalić się zagranicznymi wojażami, a także informować innych o ważnych dla nas chwilach. Prym w social mediach od wielu lat wiedzie Facebook, który ma miliony użytkowników. Jeśli z jakichś powodów musimy usunąć nasze konto, to można zrobić to w łatwy sposób. Jednak przed podjęciem ostatecznej decyzji warto znać kilka faktów, które są bardzo ważne w procesie dezaktywacji. Jak usunąć konto na Facebooku? Co trzeba o tym wiedzieć?

Reklama

Usunięcie konta

Usunięcie konta z Facebooka wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Oczywiście wtedy nie będzie można mieć już dostępu do swoich postów, zdjęć oraz innych informacji, które były w nim zamieszczane. Należy pamiętać, że logując się do portalu społecznościowego, mamy dostęp do innych witryn internetowych. Dlatego po usunięciu konta, o ile jest taka potrzeba, należy skontaktować się z innymi dostawcami usług, którzy przywrócą do nich dostęp.

Czy po usunięciu konta moje dane będą widoczne?

Usunięcie konta nie zawsze wiąże się z utratą wszystkich danych. Wiadomości tekstowe są nadal przechowywane na serwerach oraz będą widoczne dla wszystkich aktywnych użytkowników, z którym prowadziło się konwersacje. Nawet po usunięciu konta niektóre treści będą nadal widoczne, ze względów regulaminowych, do 90 dni.

Jak usunąć konto na Facebooku?

Aby usunąć konto należy wcześniej się na nie zalogować, a także – opcjonalnie – pobrać kopię zdjęć i postów. Następnie kliknąć ikonę w prawym górnym rogu ekranu, aby otworzyć menu. Później wybrać „Ustawienia i prywatność”, a następnie „Ustawienia”. Po włączeniu się nowego ekranu, wystarczy przejść do zakładki „Twoje informacje na Facebooku” oraz kliknąć na „Dezaktywacja i usunięcie”. Będąc zdecydowanym, wystarczy wcisnąć „Usuń konto na stałe” i postępować według instrukcji.

Czy da się cofnąć usunięcie konta?

Proces usunięcia konta nie jest procesem trwałym. Jeśli zmieniliśmy zdanie, możemy w ciągu 30 dni przywrócić swój profil bez konsekwencji. Wystarczy zalogować się na Facebooku swoim loginem i hasłem i dalej postępować według instrukcji. Jeśli nie zdążyliśmy podjąć działania w odpowiednim czasie, konto na facebooku należy założyć od nowa.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama