Reklama

Co się dzieje, kiedy mucha siada na twoim jedzeniu?

Za każdym razem, kiedy mucha siada na naszym jedzeniu zastanawiamy się, czy jest ono przez to zanieczyszczone i co się właściwie dzieje, kiedy te denerwujące insekty wchodzą w kontakt z naszym talerzem. Jakiś czas temu przeprowadzono ankietę zawierającą jedno pytanie: „Wyobraź sobie, że jesz posiłek w restauracji. Co sprawi, że przerwiesz go i opuścisz lokal: węże, mrówki, muchy, karaluchy czy gryzonie?”. Około 60% zapytanych osób odpowiedziało – karaluchy. Jednakże naukowcy twierdzą, że istnieje 200% większe prawdopodobieństwo przeniesienia bakterii i zarazków przez muchy, zwłaszcza przez typowe muchy domowe. Jak naukowcy doszli to takiego wniosku?

Reklama

Muchy to insekty, które żywią się najbardziej odrażającymi rzeczami, jakie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić: śmieci, kupa, padlina, owoce i warzywa w stanie rozkładu. Ciekawy jest fakt, że muchy nie potrafią przeżuwać jedzenia, co oznacza, że jeśli chcą coś zjeść muszą najpierw bezpośrednio na to napluć enzymami. Enzymy te rozpuszczają jedzenie, dzięki czemu muchy mogą je zjeść.

Jak więc widzimy, cała procedura jest raczej odrażająca, ale to nie jest sedno problemu. Problemem są wirusy i bakterie, które mogą być przenoszone przez muchy, przez co ludzie mogą zachorować. Wystarczy zaledwie krótki kontakt pomiędzy jedzeniem a nóżkami lub krótkimi włoskami pokrywającymi całe ciało muchy, aby zanieczyścić jedzenie zarazkami pochodzącymi z tego, co stanowi zwyczajową dietę much.

Muchy mogą przenosić bardzo niebezpieczne i zaraźliwe choroby, takie jak dur brzuszny, czerwonka czy cholera, dlatego lepiej zawsze przerwać jedzenie, jeśli zauważymy, że usiadła na mim mucha.

Muchy mogą przenosić bardzo niebezpieczne i zaraźliwe choroby, takie jak dur brzuszny, czerwonka czy cholera, dlatego lepiej zawsze przerwać jedzenie, jeśli zauważymy, że usiadła na mim mucha.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama