Reklama

Jak przygotować słodkie różyczki?

Nie ma nic bardziej romantycznego niż bukiet czerwonych róż. Czym je zastąpić? Może przygotuj słodkie czerwone różyczki. Twoi bliscy będą zachwyceni wyglądem twoich wypieków. Są łatwe to przygotowania i cudownie się prezentują. Słodkie muffinki będą idealnym deserem na przyjęciach, romantycznych kolacjach czy urodzinach.

Składniki: Muffinki 110 g masła 110 g gorzkiej czekoaldy 10 g kawy w granulkach 120 g mąki pszennej 10 g mąki kukurydzianej 25 g kakao w proszku ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 3 i ½ łyżeczki oleju lub oliwy 50 ml maślanki 80 ml wody 240 g cukru pudru.


Przygotowanie muffinek:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Przygotuj foremkę do muffinek na 12 porcji. Włóż papilotki do foremek. Umieść masło, posiekana czekoladę, kawę w granulkach i wodę w misce. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj wszystko dokładnie, aż składniki się roztopią i połączą. Zdejmij z ognia i ostudź. Przesiej mąkę, kakao i sodę do drugiej miski. Dodaj cukier. Następnie wlej roztrzepane jajka, maślankę i masę czekoladową. Wymieszaj ciasto dużą łyżką. Wypełnij papilotki ciastem do 2/ 3 wysokości. Piecz przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia.

Krem


Składniki: 110 g masła 400 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego zielona masa marcepanowa (opcjonalnie) Przygotowanie kremu: Masło, cukier i ekstrakt waniliowy ubij na gładką masę. Dodaj barwnik i ponownie ubij. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj mleko. Przełóż krem do rękawa cukierniczego. Załóż odpowiednią końcówkę ( dużą gwiazdkę) i udekoruj muffinki. Krem wyciskaj spiralnie, od środka babeczki do zewnątrz. Z masy marcepanowej możesz przygotować małe listki i ozdobić nimi ciasteczka.



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama