Reklama

Jak zrobić faszerowane papryki na Halloween?

Nie wiesz jak zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? Wypróbuj nasz przepis na straszne i pyszne faszerowane papryczki. Są proste w przygotowaniu i efektownie prezentują się na talerzu.

Składniki:

4 pomarańczowe papryki

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

sól

pieprz

1 cebula, drobno posiekania

2 ząbki czosnku drobno posiekanego

45 dag mielonej wołowiny

2 łyżeczki chili w proszku

1 szklanka ugotowanego, białego ryżu

1 szklanka bulionu

pomidory w puszce

1 szklanka tartego żółtego sera

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Odetnij górę każdej z papryk, usuń rdzeń i nasiona. Ostrym nożem wytnij straszną twarz na każdej z papryk. Skrop wnętrze papryk oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. W dużym naczyniu do pieczenia ułóż papryki pionowo.

Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż około 30 sekund. Dodaj wołowinę, następnie smaż ją, aż będzie rumiana. Odsącz nadmiar tłuszczu z mięsa i zmniejsz ogień. Dopraw solą i pieprzem, dodaj chili. Następnie dodaj pomidory, ryż, ½ szklanki bulionu i ¾ szklanki sera. Wszystko wymieszaj.

Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonych paprykach. Posyp żółtym serem i przykryj odciętymi wierzchołkami. Do naczynia żaroodpornego wlej pozostałą część bulionu. Przykryj folią i piecz około 30 min. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10-15 min, aż papryka będzie miękka, a ser się rozpuści.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama