Reklama

Jak zrobić babeczki zombie na Halloween?

Świętuj Halloween z pysznymi i prostymi w wykonaniu babeczkami. Przepis nie zawiera sztucznych barwników. Kolor sztucznej krwi uzyskamy z puree z buraków. Puree buraczane nadaje piękny odcień czerwieni i jest zdrowe. Przygotuj się z nami na przemarsz zombie.

Reklama

Składniki na babeczki

1 szklanka mąki

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego imbiru

⅛ łyżeczki gałki muszkatołowej

⅛ łyżeczka mielonych goździków

¾ szklanki brązowego cukru

½ szklanki puree z buraków

1 jajko

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Puree z buraków: umyj i ugotuj trzy średnie buraki do miękkości. Obierz ze skórki i zblenduj. W razie potrzeby dodaj dwie łyżki wody.

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Przygotuj formy na babeczki. W dużej misce wymieszaj cukier, przecier z buraków, jajka i wanilię. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Połącz mokre składniki z suchymi na gładką masę. Kładź po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piecz przez około 10 do 12 minut, upewniając się, że wykałaczka włożona do środka wychodzi sucha. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Różowy krem

110 g kremowego serka

1/8 szklanki miękkiego masła

¾ łyżeczki wanilii

½ szklanki cukru pudru

2 łyżeczki puree z buraków

odrobinę soli

W naczyniu do ucierania połącz ser, masło i wanilię i miksuj tak długo, aż nie będzie grudek. Dodaj puree z buraków i mieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Następni dodaj cukier i ucieraj, aż krem będzie sztywny. Teraz można zdobić babeczki. Część kremu umieść w rękawie cukiernicznym.

Za pomocą noża i szpatułki umieść trochę kremu na każdej babeczce, wyrównaj. Wyciśnij jedną linię kremu na prawo od środka, następnie zrób drugą na lewo od środka. Po lewej stronie zrób dwie linie mocno falowane. To samo zrób z drugiej strony. Babeczki gotowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama