Reklama

Jak zrobić babeczki z lukrową pajęczyną na Halloween?

Halloween coraz bliżej. Jeśli zastanawiasz się jakie słodkości zaserwować gościom mamy dla ciebie małą podpowiedź. Dzieci i dorośli będą zachwyceni babeczkami z pajęczą siecią.

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

1 szklanka kakao w proszku

2 łyżeczki sody

1 ½ lyżeczki proszku do pieczenia

¾ łyżeczki soli

3 duże jajka

1 szklanka mleka

½ szklanki oleju roślinnego

1 szklanka ciepłej wody

gotowy biały lukier

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 28 brązowych papilotek do muffinek. Połącz mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Wymieszaj dokładnie. W drugiej misce wymieszaj jaja, mleko, olej i ciepłą wodę. Zmiksuj na gładką masę, dodaj suche składniki i miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Podziel ciasto równomiernie na 28 papilotek. Piecz około 20 minut, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż całkowicie ostygną. W tym czasie przygotuj krem czekoladowy

Krem czekoladowy

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 kostka masła

1 ½ szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

Rozpuść czekoladę. Masło ubij na puszystą masę, dodaj cukier i miksuj przez około 2 minuty, następnie dodaj przestudzoną czekoladę i mleko. Zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.

Dekoruj babeczki kremem czekoladowym. Z gotowego lukru na każdej babeczek zrób pajęczynę. Odstaw do stężenia. Gotowe babeczki możesz serwować gościom.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama