Zupa pieczarkowa jak u babci. Triki, które sprawią, że będzie smakowała wybornie

Koszyki pełne pieczarek bez problemu znajdziemy w asortymencie wielu sklepów przez cały rok. To niezwykle uniwersalne grzyby, których walory smakowe w łatwy sposób podbijemy kilkoma prostymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie codziennej diety oraz źródło cennych składników odżywczych. Sprawdź, jak wykorzystać je do przygotowania pełnej smaku zupy pieczarkowej.

  • Pieczarki zawierają w sobie sporo białka. Z tego względu stanowią doskonałą alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa.
  • Okazuje się, że te niepozorne grzyby są prawdziwą bombą witaminową. Jako nośnik licznych wartość odżywczych wyprzedzają nawet jajka oraz pomidory.
  • Regularne spożywanie pieczarek usprawnia pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.

Właściwości pieczarek

Pieczarki, podobnie jak większość grzybów, w dużej mierze składają się z wody. Dzięki temu w 100 gramach tych grzybów znajdziemy jedynie 22 kcal. Białe pieczarki, czyli odmiana najbardziej popularna w Polsce, dostarczają organizmowi witamin z grupy B, a także witaminę D i C, kwas foliowy, miedź, fosfor, cynk, potas, selen i beta glukan. Włączenie ich do codziennej diety pomaga realnie obniżyć poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Lektyny, czyli związki bioaktywne, występujące w pieczarkach, działają antynowotworowo. 

Reklama

Wzbogacenie jadłospisu o pieczarki pozwala szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów, a to pomaga w dążeniu do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Ze względu na łagodny i mało wyrazisty smak, możemy wykorzystywać je w przeróżnych daniach. Sprawdzą się zarówno w propozycjach wprost z kuchni tradycyjnej, jak i bardziej wymyślnych recepturach. Często dodaje się je do sałatek, faszeruje się nimi jajka, wzbogaca domowe pizze oraz wykorzystuje jako bazę do sosów. Stanowią także bazę do zupy pieczarkowej.

Sprawdź: Jak zupę pomidorową gotuje Magda Gessler? Dodaje nietypowy składnik

Domowa zupa pieczarkowa - przepis

Tradycyjne dania jednogarnkowe to szybki i smaczny sposób na domowy posiłek. Jedną z takich potraw, lubianych nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych, jest zupa pieczarkowa. To prawdziwy klasyk, który plasuje się wyjątkowo wysoko na liście najczęściej gotowanych wywarów. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu, pachnąca podsmażonymi na maśle pieczarkami.

Składniki:

  • 600 g pieczarek
  • 70 ml śmietany 18%
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
  • ¼ selera korzeniowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Pieczarki umyj, oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Tak przygotowane podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Kiedy ładnie się zrumienią, przełóż do osobnej miseczki.
  2. Umyte i obrane marchew, pietruszkę oraz selera pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj, a obrane ziemniaki krój nożem w grubszą kostkę.
  3. Do garnka o grubym dnie wrzuć kawałek masła i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj do środka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa.
  4. Całość zalej bulionem lub wodą. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie dorzuć usmażone pieczarki. Podgrzewaj zupę jeszcze przez 15 minut.
  5. Do niewielkiego naczynia odlej 2 chochelki bulionu, wymieszaj ze śmietaną i ponownie dodaj do garnka. W ten sposób unikniesz zwarzenia się nabiału. Doprowadź zupę pieczarkową do wrzenia.
  6. Gotowe danie podawaj na ciepło z koperkiem, natką pietruszki, ulubionym pieczywem lub makaronem. Smacznego!

Sprawdź: Zupa szczawiowa: Jakie ma właściwości?

Wskazówki, które poprawią smak zupy pieczarkowej

  • Smak tkwi w skoncentrowanym wywarze

Wodnisty i rzadki bulion jest kiepskim nośnikiem smaku. Esencjonalny i aromatyczny wywar gotuj na mieszance mięs i warzyw. Postaraj się nie przyspieszać całego procesu. Długie i powolne podgrzewanie składników sprawi, że zupa będzie bardziej skoncentrowana. Zrezygnuj z dodawania gotowych kostek rosołowych. Wystarczy przyglądnąć się składowi, by szybko zauważyć, że dominują w nich sól oraz olej palmowy. Taki dodatek sprawi, że zupa straci wartości odżywcze.

  • Nie żałuj ziół

Gotując zupę w sezonie wiosennym lub letnim całymi garściami czerp ze świeżych ziół. Jesienią oraz zimą możesz z powodzeniem zastąpić je całymi pęczkami mrożonego koperku lub natki pietruszki. Zamiast dosypywać kilka listków, dodawaj je do wywaru w całości. Zupa pieczarkowa nabierze nie tylko wyrazistego i bogatego smaku, ale także apetycznego zapachu.

  • Moc masła i pieczarek

Pieczarki oraz masło to duet idealny. Zanim zaczniesz smażyć grzyby, pokrój je w plastry lub na ćwiartki, a następnie jeszcze gorące dodaj do gotującego się wywaru. Jeśli chcesz dodatkowo podbić smak pieczarek, dorzuć do smażenia odrobinę drobno pokrojonej cebuli.

  • Hartowanie śmietany

Wlewanie pełnego kubka zimnej śmietany do wrzącej zupy to jeden z największych błędów kulinarnych. Zamiast tego zacznij od wlania niewielkiej ilości wywaru do miseczki, następnie dodaj do niej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopiero wtedy połącz składniki z bulionem. W przeciwnym razie śmietana szybko się zwarzy, a w zupie pojawią się charakterystyczne i mało apetyczne skrzepy.

  • Odpowiedni moment na zabielanie zupy

Zabielanie zupy pieczarkowej śmietaną nie jest krokiem obowiązkowym. Jeśli jednak zdecydujesz się ją użyć, pamiętaj, by dodać ją dopiero przed podaniem. Wcześniejsze wymieszanie nabiału z wywarem spowoduje, że całość szybciej skwaśnieje.

Sprawdź: Jakich błędów unikać przy robieniu zupy ogórkowej?

Ile może stać zupa w słoiku?

Wypełniony po brzegi garnek zupy pieczarkowej to szybki patent na smaczne i sycące posiłki w kolejnych dniach. Jak prawidłowo przechowywać jej nadmiar, by szybko się nie zepsuła? Zaczynamy od pozostawienia gotowego dania do całkowitego wystudzenia. Następnie przelewamy ją do czystego słoika i chowamy do lodówki. Jeśli nie zabielaliśmy zupy pieczarkowej śmietaną, jogurtem lub innym nabiałem - powinna spokojnie wytrzymać do 7 dni. Usunięcie z niej kawałków warzyw i mięsa wydłuży ten czas nawet do 2-3 tygodni.

Sprawdź również:

Kotlet ministerski

Bułeczki czosnkowo-serowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Zupa pieczarkowa | domowa zupa pieczarkowa | pieczarki
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama