Zupa pieczarkowa jak u babci. Triki, które sprawią, że będzie smakowała wybornie
Koszyki pełne pieczarek bez problemu znajdziemy w asortymencie wielu sklepów przez cały rok. To niezwykle uniwersalne grzyby, których walory smakowe w łatwy sposób podbijemy kilkoma prostymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się jako urozmaicenie codziennej diety oraz źródło cennych składników odżywczych. Sprawdź, jak wykorzystać je do przygotowania pełnej smaku zupy pieczarkowej.
- Pieczarki zawierają w sobie sporo białka. Z tego względu stanowią doskonałą alternatywę dla osób, które nie jedzą mięsa.
- Okazuje się, że te niepozorne grzyby są prawdziwą bombą witaminową. Jako nośnik licznych wartość odżywczych wyprzedzają nawet jajka oraz pomidory.
- Regularne spożywanie pieczarek usprawnia pracę układu nerwowego, pokarmowego oraz sercowo-naczyniowego.
Pieczarki, podobnie jak większość grzybów, w dużej mierze składają się z wody. Dzięki temu w 100 gramach tych grzybów znajdziemy jedynie 22 kcal. Białe pieczarki, czyli odmiana najbardziej popularna w Polsce, dostarczają organizmowi witamin z grupy B, a także witaminę D i C, kwas foliowy, miedź, fosfor, cynk, potas, selen i beta glukan. Włączenie ich do codziennej diety pomaga realnie obniżyć poziom złego cholesterolu, a tym samym zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Lektyny, czyli związki bioaktywne, występujące w pieczarkach, działają antynowotworowo.
Wzbogacenie jadłospisu o pieczarki pozwala szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów, a to pomaga w dążeniu do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Ze względu na łagodny i mało wyrazisty smak, możemy wykorzystywać je w przeróżnych daniach. Sprawdzą się zarówno w propozycjach wprost z kuchni tradycyjnej, jak i bardziej wymyślnych recepturach. Często dodaje się je do sałatek, faszeruje się nimi jajka, wzbogaca domowe pizze oraz wykorzystuje jako bazę do sosów. Stanowią także bazę do zupy pieczarkowej.
Sprawdź: Jak zupę pomidorową gotuje Magda Gessler? Dodaje nietypowy składnik
Tradycyjne dania jednogarnkowe to szybki i smaczny sposób na domowy posiłek. Jedną z takich potraw, lubianych nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych, jest zupa pieczarkowa. To prawdziwy klasyk, który plasuje się wyjątkowo wysoko na liście najczęściej gotowanych wywarów. Wyjątkowo prosta w przygotowaniu, pachnąca podsmażonymi na maśle pieczarkami.
Składniki:
- 600 g pieczarek
- 70 ml śmietany 18%
- 1,2 l bulionu warzywnego lub wody
- ¼ selera korzeniowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Pieczarki umyj, oczyść, a następnie pokrój w ćwiartki. Tak przygotowane podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Kiedy ładnie się zrumienią, przełóż do osobnej miseczki.
- Umyte i obrane marchew, pietruszkę oraz selera pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę posiekaj, a obrane ziemniaki krój nożem w grubszą kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wrzuć kawałek masła i rozpuść na średnim ogniu. Dodaj do środka cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojone warzywa.
- Całość zalej bulionem lub wodą. Gotuj przez ok. 20 minut, a następnie dorzuć usmażone pieczarki. Podgrzewaj zupę jeszcze przez 15 minut.
- Do niewielkiego naczynia odlej 2 chochelki bulionu, wymieszaj ze śmietaną i ponownie dodaj do garnka. W ten sposób unikniesz zwarzenia się nabiału. Doprowadź zupę pieczarkową do wrzenia.
- Gotowe danie podawaj na ciepło z koperkiem, natką pietruszki, ulubionym pieczywem lub makaronem. Smacznego!
Sprawdź: Zupa szczawiowa: Jakie ma właściwości?
- Smak tkwi w skoncentrowanym wywarze
Wodnisty i rzadki bulion jest kiepskim nośnikiem smaku. Esencjonalny i aromatyczny wywar gotuj na mieszance mięs i warzyw. Postaraj się nie przyspieszać całego procesu. Długie i powolne podgrzewanie składników sprawi, że zupa będzie bardziej skoncentrowana. Zrezygnuj z dodawania gotowych kostek rosołowych. Wystarczy przyglądnąć się składowi, by szybko zauważyć, że dominują w nich sól oraz olej palmowy. Taki dodatek sprawi, że zupa straci wartości odżywcze.
- Nie żałuj ziół
Gotując zupę w sezonie wiosennym lub letnim całymi garściami czerp ze świeżych ziół. Jesienią oraz zimą możesz z powodzeniem zastąpić je całymi pęczkami mrożonego koperku lub natki pietruszki. Zamiast dosypywać kilka listków, dodawaj je do wywaru w całości. Zupa pieczarkowa nabierze nie tylko wyrazistego i bogatego smaku, ale także apetycznego zapachu.
- Moc masła i pieczarek
Pieczarki oraz masło to duet idealny. Zanim zaczniesz smażyć grzyby, pokrój je w plastry lub na ćwiartki, a następnie jeszcze gorące dodaj do gotującego się wywaru. Jeśli chcesz dodatkowo podbić smak pieczarek, dorzuć do smażenia odrobinę drobno pokrojonej cebuli.
- Hartowanie śmietany
Wlewanie pełnego kubka zimnej śmietany do wrzącej zupy to jeden z największych błędów kulinarnych. Zamiast tego zacznij od wlania niewielkiej ilości wywaru do miseczki, następnie dodaj do niej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopiero wtedy połącz składniki z bulionem. W przeciwnym razie śmietana szybko się zwarzy, a w zupie pojawią się charakterystyczne i mało apetyczne skrzepy.
- Odpowiedni moment na zabielanie zupy
Zabielanie zupy pieczarkowej śmietaną nie jest krokiem obowiązkowym. Jeśli jednak zdecydujesz się ją użyć, pamiętaj, by dodać ją dopiero przed podaniem. Wcześniejsze wymieszanie nabiału z wywarem spowoduje, że całość szybciej skwaśnieje.
Sprawdź: Jakich błędów unikać przy robieniu zupy ogórkowej?
Wypełniony po brzegi garnek zupy pieczarkowej to szybki patent na smaczne i sycące posiłki w kolejnych dniach. Jak prawidłowo przechowywać jej nadmiar, by szybko się nie zepsuła? Zaczynamy od pozostawienia gotowego dania do całkowitego wystudzenia. Następnie przelewamy ją do czystego słoika i chowamy do lodówki. Jeśli nie zabielaliśmy zupy pieczarkowej śmietaną, jogurtem lub innym nabiałem - powinna spokojnie wytrzymać do 7 dni. Usunięcie z niej kawałków warzyw i mięsa wydłuży ten czas nawet do 2-3 tygodni.
Sprawdź również: