Reklama

Zupa marchewkowa z kurkumą: Jak działa?

Zupa marchewkowa, czyli popularna marchwianka, często kojarzy się nam z posiłkiem dla dzieci. Przede wszystkim dlatego, że dla większości dorosłych jest mdła. Jednak dodatek kilku składników sprawi, że z nudnego dania otrzyma się nie tylko pyszną zupę, ale także rozgrzewające danie idealne na jesień. Co więcej, stworzymy także coś, co pomoże uporać się z atakami wirusów i bakterii! Przekonajmy się, jak działa zupa marchewkowa z kurkumą!

Zupa marchewkowa: Nie musi być nudna!

Jeśli nie jesteśmy przekonani do smaku zupy marchewkowej, to warto trochę zmodyfikować jej skład, aby otrzymać pożywne, rozgrzewające danie o zdrowotnym potencjale. Marchew to bogate źródło beta-karotenu, który korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz oczu. Ponadto, warto dodać inne warzywa, takie jak np. ziemniaki, które są bogatym źródłem błonnika pokarmowego! Jak wiadomo, to właśnie on działa bardzo korzystnie na jelita! Nie tylko normuje ich pracę, ale także przyspiesza metabolizm, a także pomaga usunąć zalegające w nich złogi. Jednak tajemnicą przepysznej zupy marchewkowej są trzy dodatki:

Reklama

- kurkuma: zawiera kurkuminę, która ma działanie przeciwzapalne

- imbir: zawiera gingerol, substancję o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym

- czosnek: to źródło allicyny, pochodnej siarki, która zaliczana jest do naturalnych antybiotyków.


Sprawdź także:

Co zrobić z dyni? Te przepisy musisz przetestować

Piramida żywieniowa. Co jeść, aby być zdrowym?

Zupa marchewkowa: Składniki

Aby przyrządzić zupę marchewkową z kurkumą, należy przygotować:

trzy marchewki, kawałek kłącza imbiru (można zastąpić go suszonym), kłącze kurkumy (można zastąpić ją przyprawą), trzy ząbki czosnku (może być granulowany). Do tego potrzebne będą: cebula, ziemniak oraz litr wody lub bulionu, a także przyprawy: sól, pieprz (jest konieczny, ponieważ ułatwia wchłanianie kurkuminy) i kumin.

Zupa marchewkowa z kurkumą: Przygotowanie

Na początek wszystkie warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. Imbir, kurkumę i czosnek obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę należy podsmażyć na odrobinie oleju do momentu zeszklenia, dodać kłącza i czosnek, a następnie smażyć przez minutę (często mieszając, aby się nie przypaliły). Do garnka wystarczy dodać marchew i ziemniaka, smażyć jeszcze przez dwie minuty, a następnie zalać wodą lub bulionem i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Gotową zupę wystarczy przyprawić do smaku. Jeśli lubimy gładką konsystencję, całość można zblendować na jednolitą konsystencję zupy-kremu lub pozostawić w takiej formie. 

Gotowe! Wystarczy tylko na sam koniec udekorować zupę odrobiną zieleniny: np. pietruszką lub kolendrą!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama