Reklama

Zobacz, jak zrobić chrupiącą panierkę. Idealna do kurczaka i ryby

Chrupiąca panierka jest bardzo istotnym dodatkiem podczas przyrządzania ryb, czy kotletów. Podkreśla ona wyrazistość dania, ale najważniejsze jest, by była chrupiąca. Bardzo istotne są proporcje składników, takich jak mąka i bułka tarta. Trzeba też zwrócić uwagę na stopień rozgrzania oleju, aby nie przypalić dania. Jak uzyskać chrupiącą panierkę? Jakich błędów unikać? Dowiesz się z tego artykułu.

Czemu panierka jest ważna?

Dania mięsne czy rybne podane bez panierki, nie smakują zbyt wykwintnie. Prawidłowo przyrządzone danie, zyskuje dodatkowe walory smakowe. Ponadto panierowana ryba czy kurczak, o wiele lepiej smakują razem z ziemniakami i świeżą sałatką. Pamiętaj o tym, by mięso smażyć na głębokim oleju, ale też nie dopuścić do jego przypalenia. Bowiem zła temperatura smażenia sprawa, że duża ilość tłuszczu wsiąknie w produkt. Istnieje wiele sposobów na panierowanie potraw, ale najlepiej sprawdzi się tradycyjna forma (mąka, jajko, bułka tarta lub płatki kukurydziane).

Reklama

Jakich błędów unikać?

Jeden z najczęściej popełnianych błędów to przyrządzanie słabo rozmrożonego mięsa lub ryby. Przez to panierka źle przylega, a podczas przygotowywania produktu, po prostu odpada. Jest to najbardziej zauważalne podczas smażenia, niestety wtedy ciężko jest już uratować sytuację. Dlatego zadbaj wcześniej o dokładne osuszenie filetów z wody. Olej nie powinien mieć zbyt wysokiej, ani niskiej temperatury, a potrawa musi być w nim zanurzona do połowy. Dzięki temu unikniesz przypalenia mięsa lub wsiąknięcia zbyt dużej ilości tłuszczu. Pamiętaj, aby po dokładnym usmażeniu ryby lub kurczaka z obu stron, przełożyć go na papier do pieczenia. W ten sposób osączą się z nadmiaru oleju i będą bardziej chrupiące.

Przepis na chrupiącą panierkę

Do przygotowania chrupiącej panierki, w której obtoczysz mięso, potrzebujesz paru składników:

  • talerz mąki,
  •  trzy jajka,
  • talerz płatków kukurydzianych lub bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku.

Sam sposób panierowania ryby lub kurczaka jest prosty i nie zajmie ci wiele czasu. Filety przekrój na cieńsze kawałki (około półtora centymetra szerokości). Następnie posyp je z obu stron przyprawami i wklep je. Potem obtocz mięso kolejno w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Smaż na średnim ogniu, aż do uzyskania rumianego koloru. Filety podawaj z ziemniakami i sałatką, smacznego!

Zobacz też:

Rozgrzewające jesienne zupy. 4 smaczne i sycące przepisy, które warto wypróbować

Ulubione potrawy królowej Elżbiety II. Na widok tych dań zawsze się uśmiechała

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama