Reklama

Zastąp mleko w kawie tym składnikiem. Zafundujesz ucztę kubkom smakowym

Internet regularnie podbijają wymyślne przepisy i szalone dania. W sieci każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Sporą popularnością cieszą się liczne sposoby przyrządzania kawy. Rekordy oglądalności biły m.in. Dalgona Coffee, wywodząca się z Korei Południowej, czy przepisy na napój z dodatkiem toniku, cytryny lub soli. W ostatnim czasie wybija się jednak tradycyjna wietnamska metoda, który zachwyci nie tylko kawoszy, ale także wielbicieli słodyczy.

Kawa z Wietnamu

Wietnam od lat zasila szeregi gigantów produkujących kawę. Chociaż nie jest w stanie przebić Brazylii, która obecnie odpowiada za ok. 1/3 światowej produkcji ziaren kawy, ma swoich wiernych fanów w różnych zakątkach. Najpopularniejszym rodzajem kawy z tego regionu jest Robusta, znana amatorom kawy jako napój o intensywnym smaku oraz bardzo dużej zawartości kofeiny.

Mało kto wie, że za pojawieniem się kawy w Wietnamie stoją Francuzi. To właśnie oni wynaleźli zaparzacz phin, który stał się nieodłączną częścią ceremonii parzenia kawy w Wietnamie. Wietnamczycy nie wyobrażają sobie przyrządzania kawy bez jego użycia. Większą popularnością cieszy się jednak nietypowy dodatek do napoju, który jest wyjątkowo bliski polskiej kulturze.

Reklama

Sprawdź: Witaminowy napój z trzech składników, który spala tłuszcz jak najlepsze cardio

Nietypowy dodatek od kawy

Tradycyjną ca phe trung, czyli kawę popularną wśród obywateli Wietnamu przygotujesz z dodatkiem znanego w Polsce kogla-mogla. To świetny i smaczny sposób na przywołanie miłych wspomnień z dzieciństwa. Połączenie pysznego i słodkiego deseru z kawą, czyli napojem dawniej zarezerwowanym dla dorosłych.

Wietnamczycy do przygotowania ca phe trung stosują mleko skondensowane, ale osoby, które nie wyobrażają sobie dolać mleka do kawy, z powodzeniem wykonają ten przepis w domu z użyciem śmietanki.

Sprawdź: Owoce kandyzowane. Słodycze, które są prawdziwą bombą witaminową!

Przygotuj napój po wietnamsku

Składniki:

  • dwie płaskie łyżki świeżo zmielonej kawy
  • trzy żółtka
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki 12% do kawy
  • cukier

Przygotowanie:

  1. Chcąc dokładnie odwzorować oryginalny przepis, zaopatrz się wcześniej w wietnamski zaparzacz phin. Jeśli wolisz najpierw sprawdzić, czy taka kawa ci zasmakuje, do pierwszego przygotowania z powodzeniem możesz użyć najzwyklejszego drippera do kawy.
  2. Przygotuj szklankę i nałóż na nią dripper. Wsyp do niego wcześniej zmieloną kawę i zalej niewielką ilością letniej wody. Odczekaj ok. 30 sekund i dopełnij całość wrzątkiem. Dripper przykryj talerzykiem, a następnie odczekaj 5 minut. W tym czasie kawa zacznie skapywać do wnętrza szklanki.
  3. Trzy jajka sparz krótko w gorącej wodzie i oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodaj cukier i ucieraj ręcznie lub mikserem na gładką i puszystą masę. Cały proces trwa ok. 5-7 minut. Pozostałe białka z powodzeniem wykorzystasz do przygotowania bezy. W trakcie miksowania dolewaj stopniowo mleko skondensowane lub śmietankę.
  4. Kiedy kogel-mogel będzie gotowy, a kawa skończy skapywać z drippera do szklanki - połącz ze sobą oba składniki. Postaraj się wlewać ubitą masę powoli i ostrożnie, by pozostała na powierzchni kawy. W ten sposób ca phe trung jest gotowa. Smacznego!

Sprawdź również:

Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Szybciej pozbędziesz się oponki na brzuchu!

Rosołowy, bulionowy czy mięsny? Jak smakuje umami?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | kogel - mogel
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama