Reklama

Z czym zrobić pierogi? Trzy zaskakujące pomysły

Polska kuchnia pierogami stoi! Uświetniają ważne okazje, pojawiając się w świątecznym menu. Kilkanaście sztuk zawsze warto mieć w zamrażarce, ponieważ w tej formie stają się kulinarnym kołem ratunkowym, gdy brakuje czasu na zrobienie obiadu od podstaw. Każdy szef kuchni ma swój sprawdzony przepis na ciasto na pierogi. Co jednak z farszem? Choć smakują wyśmienicie, pierogi ruskie, z mięsem lub kapustą mogą w końcu się znudzić. Sprawdź, jakie nadzienie włożyć do elastycznego ciasta pierogowego, by odkryć zupełnie nowe wcielenie tego powszechnie uwielbianego dania.

Reklama

Pierogi z kimchi

Kuchnia azjatycka z roku na rok jest coraz bardziej popularna nad Wisłą. To samo tyczy się także kulinariów koreańskich, których ważnym elementem jest kimchi. Co to takiego? Najprościej można opisać je mianem fermentowanych warzyw, wśród których prym wiedzie kapusta pekińska. Choć można trafić na bardzo różne receptury, w kimchi nie powinno zabraknąć też rzepy, marchwi, ogórka, pora, dymki i czosnku. Do przyprawienia potrawy używa się specyficznej dla tej części świata sproszkowanej papryki znanej jako gochugaru.

Kimchi często zaliczane jest do produktów z kategorii superfoods, więc przyrządzenie pierogów z tym orientalnym nadzieniem może nam wyjść tylko na zdrowie. Kiszona przystawka wypełniona jest dobroczynnymi bakteriami, które usprawniają trawienie i pracę jelit. Mają też niebagatelny wpływ na zwiększanie odporności organizmu, co jest szczególnie istotne w jesiennych i zimowych miesiącach. Kimchi to skarbnica błonnika i witamin z grupy B, które wpływają na wszystko: od dobrego samopoczucia, poprzez kondycję skóry, aż do prawidłowej pracy mózgu.

Pierogi z kurkami

Z jednej strony potrawa z grzybowym nadzieniem jest znana od podszewki i nie zaskoczy żadnego miłośnika tradycyjnych kulinariów. Do zrobienia farszu zwykle używa się mieszanki suszonych grzybów. Dla urozmaicenia proponujemy skorzystać ze świeżych kurek. Nie najlepiej znoszą suszenie, więc wyczarowanie z nich nadzienia do pierogów jest kapitalnym sposobem na poradzenie sobie z ich urodzajem.

Zainspiruj się: Pierogi leniwe

Grzyby można blanszować, choć nie jest to konieczne. Kolejnym etapem jest podsmażenie ich na maśle z drobno posiekaną cebulką. Do przyprawienia wystarczą sól i pieprz, choć warto dorzucić też świeżą natkę pietruszki. Kilka usmażonych grzybów zostawmy do udekorowania dania.

Pierogi z borówkami amerykańskimi

Doskonale znamy smak pierogów z jagodami, ale w lecie polecamy skorzystać także z krzewów uginających się pod ciężarem tych coraz bardziej popularnych owoców i przygotować pierogi z borówką amerykańską. Jest nie tylko wypełniona witaminami, ale przede wszystkim pyszna i świetnie nadaje się do umieszczenia w pierogach.

Przygotowanie obiadu na słodko nie jest trudne. Umyte i osuszone owoce wystarczy układać na cieście. Serwować można standardowo: z cukrem i śmietaną. Skoro jednak sięgamy po mniej oczywiste receptury, do pierogów podajmy serek mascarpone. Możemy zmiksować go z kilkoma świeżymi owocami. Pasować będzie też serek waniliowy.

Polecamy: Borówka amerykańska: Co trzeba o niej wiedzieć?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama