Reklama

Wypróbuj placki ziemniaczane bez jajka. Wyjdą pyszne i chrupiące

Placki ziemniaczane to obowiązkowa pozycja w menu tradycyjnych barów i restauracji. Równie chętnie przygotowujemy je w domach, gdyż smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nasze mamy i babcie zawsze dodawały do nich jajko, by lepiej połączyć składniki. Czy możemy przygotować pyszne placki ziemniaczane, jeśli akurat nie mamy jajek w lodówce? Okazuje się, że jest to możliwe. Sprawdź, czym zastąpić jajko, by placki ziemniaczane nie straciły swojego smaku.

Placki ziemniaczane - tradycyjne danie

To jedna z popularniejszych pozycji w polskich książkach kucharskich. Głównymi składnikami placków ziemniaczanych są: tarte surowe ziemniaki, mąka, przyprawy, a także jajka. Tradycyjnie smaży się je na patelni, choć nie mniej popularne są pieczone w piekarniku.

Zrób placki z tych ziemniaków

Najlepsze do przygotowania wyśmienitych placków ziemniaczanych są starsze i mączyste ziemniaki. Młode, choć wyglądają apetycznie, mają w sobie za dużo wody. To nie pozwoli uzyskać oczekiwanego chrupiącego efektu. Najlepiej szukać gatunków typu B - Irgi, Flaminga, Orlika lub Sante. Odpowiednie będą także ziemniaki typu C, m.in. Bryza, Ibis oraz Galicja.

Reklama

Placki ziemniaczane bez jajka - czy to możliwe?

W pierwszej chwili wydaje się to niemożliwe. Okazuje się jednak, że placki ziemniaczane bez jajka mogą wyjść równie smaczne, jak ze wszystkim tradycyjnymi składnikami. Jajko nie jest głównym składnikiem placków ziemniaczanych. Zazwyczaj występuje w znacznie mniejszej ilości niż pozostałe produkty. To powoduje, że można je całkowicie pominąć lub zastąpić innym produktem.

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?

Na półkach sklepowych znajdziesz alternatywne produkty zastępujące tradycyjne jajko. Z powodzeniem dodasz je do ulubionych placków ziemniaczanych. Sprawdź szczegółowe proporcje, które odpowiadają jednemu jajku w przepisie.

  • aquafaba - 3 łyżki zalewy po ciecierzycy z puszki,
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa,
  • mielone siemię lniane - 1 łyżka stołowa wymieszana z 3 łyżkami wody,
  • olej - 1 łyżka stołowa,
  • purée warzywne - ¼ szklanki,
  • żelatyna - 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody.

Przepis na placki ziemniaczane bez jajka

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • wybrany zamiennik jajka,
  • do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokładnie myj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut, a następnie odsącz zebraną wodę. Obraną cebulę oraz ząbek czosnku zetrzyj i dodaj do masy ziemniaczanej.
  • Dodaj mąkę, wybrany zamiennik jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej porcję oleju na patelni, a następnie wlewaj porcje ciasta i smaż z obu stron, aż będą rumiane.
  • Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, m.in. twarogiem, kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub gulaszem.

Sprawdź również:

Dietetyczna surówka

Udka w majonezie

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama