Reklama

Trzy pomysły na dania z jarmużu

Dania z jarmużu to nie tylko pyszne i ciekawe, ale również bardzo zdrowe potrawy. Jarmuż zawiera witaminy C, K, prowitaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, wapń, magnez i fosfor. Jest bogatym źródłem antyoksydantów i błonnika. Roślina pozytywnie wpływa na wzrok, kondycję skóry, paznokci i włosów. Jarmuż wzmacnia odporność i wspiera pracę jelit. Częste zjadanie warzywa, może chronić przed miażdżycą, chorobami układu nerwowego oraz nowotworami. Oto trzy pomysły na dania z jarmużu.

Zupa z jarmużu

Na zupę z jarmużu przygotuj: 25 dekagramów świeżego jarmużu, cebula, pietruszka, dwa ząbki czosnku, trzy łyżki śmietany 18%, pieprz i sól do smaku, 1,5 szklanki wody, łyżka masła, łyżka oliwy, ćwiartka cytryny, niewielki kawałek parmezanu.

Na początek umyj jarmuż, odetnij ogonki i zgrubiałe włókna nerwowe. Następnie rozgrzej patelnię roztop na niej łyżkę masła i podduś pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie obierz pietruszkę i podziel na dwie nierówne części. Mniejszy kawałek pokrój w kostkę i duś z cebulą. Większą część wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i dopraw solą — zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć jarmuż, pokrojony na plasterki czosnek i duszoną cebulę. Gotuj, aż liście jarmużu nabiorą intensywnie zielonej barwy. Garnek zdejmij z palnika, dolej pół szklanki wody, śmietanę i sok z cytryny — zblenduj. Ponownie zagotuj, rozlej do talerzy i posyp startym parmezanem.

Reklama

Podudzia z kurczaka z marchewką i jarmużem

Do przygotowania tej potrawy potrzebne są: kilogram udek z kurczaka, 0,5 kilograma marchewki, dwie czerwone cebule, kawałek imbiru, dwie łyżki tymianku, łyżeczka pieprzu ziołowego, olej roślinny, dwie garście jarmużu.

1. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza.

2. Mięso dopraw solą i pieprzem.

3. Olej rozgrzej na patelni i obsmaż podudzia z każdej strony. Następnie odłóż na talerz.

4. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój na plasterki.

5. Dolej odrobinę oleju na patelnię, wrzuć marchewkę i cebulką. Posól je, popieprz i smaż przez cztery minuty.

6. Zetrzyj na tarce o małych otworach około czterocentymetrowy kawałek imbiru. Dodaj jego połowę oraz pozostałe przyprawy od smażących się warzyw.

7. Do brytfanny włóż: warzywa, podudzia i posmaruj pozostałym imbirem. Włóż do piekarnika i piecz bez przykrycia 30 minut.

8. Posiekaj jarmuż, wymieszaj z łyżką oleju, solą i pieprzem. Wyłóż mieszankę na udka i piecz jeszcze pięć minut.

Surówka z jarmużu i kiszonych ogórków

Przygotowanie surówki rozpocznij od umycia jarmużu, odcięcia jego ogonków i grubych włókien nerwowych. Liście drobno poszatkuj. Następnie obierz dwa jabłka winne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dwa duże ogórki kiszone także zetrzyj na takiej tarce. Połowę szklanki śmietany dopraw do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny. Wymieszaj warzywa ze śmietaną i posyp posiekaną natką pietruszki. 

Smacznego!

Zobacz też:

Jarmuż w śmietanie: Przepis

Brak tej witaminy może mieć poważne konsekwencje

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama