Reklama

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego

Kto nie pamięta wyśmienitego smaku sałatki jarzynowej, która towarzyszyła na stole w czasie świąt? Warto przełamać pewne schematy i przygotować wyśmienitą sałatkę jarzynową bez żadnej okazji. By nie zepsuć jej smaku, trzeba pamiętać, aby nie dodawać do niej niektórych składników, jakich? Wszystko wyjaśniam poniżej, a dodatkowo publikuje dla was sprawdzony przepis mojej babci. Smacznego!

Jakie właściwości zdrowotne ma sałatka jarzynowa?

Bazę sałatki jarzynowej tworzą gotowane warzywa, między innymi marchew, ziemniaki, zielony groszek, a także kukurydza, pora. Ważnym składnikiem jest również jajko i kawałki jabłka, które podkreślają smak sałatki. Jej podstawową przyprawą jest sól, pieprz oraz majonez.

Sałatka jarzynowa to prawdziwa skarbnica witamin i potrzebnych minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najważniejszych należą witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego. Zapewniają one odpowiedni poziom energii i usprawniają pracę mózgu. Oprócz tego w daniu tym zawarte jest żelazo, którego jak najwięcej powinny przyswajać osoby zmagające się z anemią. Ponadto minerał ten wspiera układ odpornościowy i pomaga chronić organizm przed jesiennymi infekcjami.

Reklama

Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej?

Jest kilka składników, które skutecznie mogą popsuć smak sałatki jarzynowej, między innymi cebula. Taka sałatka szybciej fermentuje, a dodatkowo jej smak nie jest zbalansowany. Danie z dodatkiem tego warzywa nadaje się do spożycia wyłącznie w tym samym dniu. W przeciwnym razie sałatka ma nieatrakcyjny zapach, a jej smak pozostawia wiele do życzenia.

Inne, choć podstawowe składniki sałatki jarzynowej, też skracają jej datę ważności. Należą do nich jajka, a także pora, gdyż szybko się psują. Warto więc zmniejszyć ilość jednego ze składników lub zrobić mniejszą ilość posiłku, by zjeść go w ciągu dwóch dni.

Przepis babci na sałatkę jarzynową

Poniżej przedstawiam wam przepis na sałatkę jarzynową mojej babci, jest naprawdę pyszna! To składniki, które potrzebujesz do jej wykonania:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • 2 jabłka,
  • 4 jajka na twardo,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • 500 gramów gotowanych i ubitych ziemniaków,
  • 1 szklanka zielonego groszku,
  • 200 g majonezu,
  • sól, pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj włoszczyznę, a w między czasie zielony groszek i kukurydzę przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Składniki odcedź i odstaw do ostudzenia. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki, sprawdzą się również te, które zostały po obiedzie. 
  2. Ugotowaną jarzynkę pokrój w kostkę i przełóż do głębokiej miski. Dołóż też ugotowane ziemniaki, które wcześniej ubij. Dodaj do tego obrane i pokrojone jajka, pora, a także jabłka i połącz ze sobą.
  3.  Dołóż ostudzony groszek i kukurydzę, także majonez i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i zajadaj się bez końca!

Polecam:

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę

Z tych dodatków do kawy lepiej zrezygnuj. Codziennie szkodzisz swojemu organizmowi

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama