Reklama

Ta nalewka postawi cię na nogi! Sprawdź przepis na tradycyjną jeżynówkę

Gorzki lek najlepiej leczy? To hasło możemy odłożyć do lamusa. Z własnoręcznie przygotowaną jeżynówką dbanie o odporność stanie się przyjemnością. To nalewka, która jednocześnie jest smaczna i zdrowa. W medycynie naturalnej uchodzi za skuteczne i sprawdzone rozwiązanie w wielu dolegliwościach. Przeczytaj, aby dowiedzieć się o jej właściwościach i poznać najlepszy przepis na nalewkę z jeżyn leśnych.

Nalewka z jeżyn - na co pomaga?

W Polsce występuje ok. 100 gatunków jeżyn, które zawierają nie tylko dużą ilość witaminy C, magnezu, wapnia i żelaza, ale także witaminę B6, błonnik i sól fosforu. Są niezwykle smaczne, a dodatkowo dobroczynnie wpływają na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jeśli zastanawiasz się na co działa nalewka z jeżyn, lista zdrowotnych właściwości jest całkiem długa:

Reklama

  • wspomaga prawidłową pracę układu krążenia
  • zawiera specjalne przeciwutleniacze - tzw. antocyjany, które wspomagają pracę serca
  • zwalcza wodne rodniki i wspiera odporność, dzięki kwasowi fenolowemu i elagowemu oraz witaminie C
  • zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób nowotworowych
  • zawartość fitohormonów pomaga regulować PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego) i łagodzić bóle menstruacyjne
  • wpływa na złagodzenie objawów klimakterium (menopauzy)
  • ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Jak się robi nalewkę z jeżyn?

Nalewka z jeżyn to jeden z najmniej wymagających trunków. Do jej wykonania nie potrzeba specjalnych sprzętów i karafek, a lista zakupów ma tylko kilka składników.

Najlepsze do wykonania smacznej jeżynówki są owoce zebrane bezpośrednio w lesie. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, warto udać się na lokalny bazar. Wybierając, warto zwrócić uwagę na kolor. Czarne owoce są najzdrowsze i najbardziej dojrzałe, a co za tym idzie - mają najwięcej smaku i aromatu. Właśnie te czynniki przełożą się na późniejsze walory nalewki. Pamiętaj, aby do jej przygotowania nie wybierać zgniecionych, zepsutych lub nadpleśniałych owoców.

Szybka nalewka z jeżyn na spirytusie i wódce

Składniki:

  • 500 g świeżych jeżyn
  • 250 ml wódki 40 lub 45 %
  • 250 ml spirytusu 95 %
  • 300 g cukru

Przygotowanie:

Owoce należy dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Osuszone przekładamy do wyparzonego słoja o pojemności 1200-1500 ml i wlewamy kolejno 250 ml wódki oraz250 ml spirytusu. Zakręcamy pokrywkę i kołyszemy słoikiem, by wszystkie składniki się wymieszały. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do zaciemnionego schowka lub szafki kuchennej na minimum dwa tygodnie.

Po tym czasie do słoika z owocami i alkoholem dodajemy 300 gramów cukru. Ponownie mieszamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kolejny tydzień. Na tym etapie warto mieszać nalewkę codziennie, najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki lub patyczka do szaszłyków.

Siedem dni później nalewkę przecedzamy przez sitko, ściereczkę lub pieluchę tetrową do drugiego słoika. W ten sposób pozbędziemy się fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Z tak przygotowanego przepisu otrzymamy łącznie ok. 700 ml nalewki z jeżyn. Butelkę z nalewką warto przetrzymywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Walory smakowe trunku będą w pełni odczuwalne po około pół roku leżakowania.

Nalewka jeżynowo-miodowa

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,35 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 500 ml płynnego miodu

Przygotowanie:

Jeżyny myjemy, odsączamy i umieszczamy w dużym słoju. Zalewamy kolejno wódką oraz spirytusem, delikatnie mieszamy, zamykamy szczelnie i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce na dwa tygodnie.

Po tym czasie zlewamy powstały płyn do drugiego słoja, odciskamy owoce i całość łączymy z płynnym miodem. Po tygodniu i całkowitym rozpuszczeniu miodu nalewkę filtrujemy przez ściereczkę lub pieluchę tetrową i rozlewamy do butelek. Nalewkę najlepiej odłożyć na minimum sześć miesięcy w ciemne miejsce.

Co zrobić z jeżynami z nalewki?

Pomysłów jak wykorzystać pozostałe owoce jest całkiem sporo. Część przetwórców ponownie maceruje owocowy wsad, a po dodaniu cukru i wysokoprocentowego alkoholu rozlewa do butelek, by przygotować następną partię nalewki. Inna szkoła mówi o wykorzystaniu ich w pierwszej turze gotowej nalewki. W takiej sytuacji należy odcedzić owoce, zalać je wodą, a następnie dodać do powstałego wcześniej trunku i przelać do specjalnych butelek na nalewki. Taki zabieg spowoduje, że nalewka będzie miała mniejszą moc procentową, ale za to stanie się bardziej owocowa i aromatyczna.

Jeżyny z nalewki możemy również z powodzeniem zalać wytrawnym lub półwytrawnym białym winem, by po upływie dwóch tygodni cieszyć się smacznym winem o owocowym aromacie lub 40% czystą wódką, która po kilku tygodniach zamieni owoce w wysokoprocentowy trunek.

Odsączone i wysuszone owoce staną się idealną chrupiącą przekąską dla dorosłych, która umili niejedno weekendowe spotkanie w towarzystwie znajomych. Przetarte przez sitko i wzbogacone naturalnym miodem posłużą jako sos do naleśników i deserów, a zanurzone w czekoladzie i włożone do zamrażalnika będą przypominały o ciepłych letnich dniach.

Zobacz również:

Do czego wykorzystać arbuza?

Nalewki na wysoki cholesterol. Wykonanie tych mikstur jest banalnie proste

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama