Reklama

Szukasz sposobu na aromatyczny i złocisty rosół? Cały sekret tkwi w patelni

Tradycyjny rosół uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Zazwyczaj jego gotowanie zaczynamy od przyrządzenia wywaru na bazie mięsa i warzyw. Jeśli chcesz, by zupa nabrała wyjątkowego smaku – mam dla ciebie sprawdzony trik. Wypróbuj go, a przekonasz się, że rosół może smakować jeszcze lepiej. Do jego wykonania potrzebujesz popularnego naczynia, które na pewno masz w kuchni.

Najlepsze mięsa do rosołu

Każdy, kto choć raz gotował tradycyjny rosół, wie, że jego bazą jest dobrze dobrane mięso. Świetnie sprawdzi się m.in. gęsina, wołowina oraz drób. Istotne jest także to, by w sklepie wybierać jak najtłustsze kawałki mięsa, ponieważ to właśnie one wpłyną na bogaty smak wywaru.

Esencjonalny i aromatyczny rosół uzyskamy z mieszanki mięs, a najlepiej drobiowego i wołowego. Jeśli chcemy wynieść naszą zupę na wyższy poziom oraz zapewnić sobie i domownikom niezapomniane doznania smakowe, dodajmy do niego również skrawki dziczyzny lub odrobinę cielęciny.

Reklama

Sprawdź: Rarytas ze spiżarni babci Ewy - przepis na marynowaną cebulę w słoiku

Rosół - postaw na te warzywa

Nie mniej ważne od mięsa są również liczne warzywa, które lądują w domowym rosole. Dodatek pietruszki, selera, pora, marchewki czy opalanej cebuli podkręci jego smak. By nadać mu głębi i charakteru, dorzućmy do wywaru liście kapusty włoskiej, a także świeżą nać selera.

Choć wiele osób nie wyobraża sobie rosołu bez marchewki i pietruszki, warto uważać z tymi składnikami. W trakcie gotowania oddają swoją słodycz do zupy, przez co może wyjść nieco zbyt mdła.

Sprawdź: Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego

Wyrazisty smak i kolor - trik z patelnią

Doświadczeni kucharze niechętnie dzielą się sekretem wybornego smaku rosołu. Okazuje się, że jest wyjątkowo prosty i z powodzeniem wykonamy go w domu. Cały sekret tkwi w patelni, a najlepiej żeliwnej. Przed dodaniem warzyw do zupy zacznijmy od pokrojenia ich na mniejsze kawałki, a następnie wrzućmy je suchą i rozgrzaną patelnię. Pamiętajmy, że naczynie z powłoką teflonową nie sprawdzi się w tej metodzie, ponieważ spowoduje szybkie przypalenie produktów.

Warzywa trzymamy na patelni przez kilka minut, okazjonalnie mieszając. Kiedy zauważymy, że zaczynają brązowieć - pora dodać je do zupy. Po wykonaniu tego kroku kontynuujemy gotowanie rosołu tak jak zwykle. Sztuczka ta spowoduje, że bulion nabierze wyjątkowego koloru i smaku. Dlaczego tak się dzieje? W warzywach znajdują się cukry naturalne, które po poddaniu obróbce termicznej zaczynają zmieniać swoją strukturę. Taki proces nazywamy karmelizacją. To właśnie ona sprawia, że wywar zyskuje głęboki smak i cudownie złoty kolor.

Sprawdź również:

"Złoto faraonów" obniża cholesterol i podnosi odporność. Ale nie jest dla każdego!

Jej owoce poradzą sobie z problemami żołądkowymi. Nalewka szybko stawia na nogi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gorący rosół | rosół przepis | domowy rosół

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama