Reklama

Swojska babka ziemniaczana. Sprawdzony przepis Magdy Gessler

Magda Gessler znana z programu „Kuchenne rewolucje” zdradza przepis na pyszne danie. Jest to świetny pomysł na obiad, który z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Sekret smaku dania tkwi w jego prostocie i dobrej jakości produktów. Jak przygotować babkę ziemniaczaną? Wyjaśniamy.

Dlaczego warto jeść babkę ziemniaczaną?

Danie to świetnie nadaje się na obiad czy kolację. Przyrządzenie babki ziemniaczanej nie jest trudne. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Najlepiej sprawdzą się swojskie jajka i dorodne ziemniaki bez pestycydów. Dodatkowo są to produkty, które zawierają wiele właściwości zdrowotnych. Kartofle w swoim składzie mają witaminę C, która wzmacnia odporność. Jest też silnym przeciwutleniaczem, więc oczyszcza organizm z toksyn. W warzywie tym można też znaleźć magnez. Pozytywnie wpływa na serce i reguluje pracę układu nerwowego.

Jajka natomiast są bogatym źródłem witaminy D, która pomaga zwalczyć stany depresyjne. Ponadto korzystnie działa na kości i zęby. Kolejny ważny składnik to żelazo. Szczególnie ważny dla osób cierpiących na anemię. Niedobory minerału prowadzą do przewlekłego zmęczenia, wypadania włosów czy bladości skóry.

Reklama

Polecamy: Przygotowywanie naleśników do krokietów. Oto patent Magdy Gessler

Przepis na babkę ziemniaczaną

Magda Gessler proponuje prosty przepis na babkę ziemniaczaną. Odpowiednie przygotowanie i dobór składników jest kluczem do sukcesu.

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • pięć jajek,
  • trzy białe cebule,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • dwie łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Obrane i czyste ziemniaki zetrzyj na małych oczkach. Dokładnie to samo zrób z cebulą, ale w osobnej misce.
  2. Masę ziemniaczaną odstaw na bok, by wypuściła sok. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Dno naczynia posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Odsączone ziemniaki połącz z cebulą i żółtkami. Białka natomiast ubij tak, by powstała gęsta piana. Dodaj do niej sól.
  4. Do masy z ziemniaków dołóż przyprawy i piankę z białek. Wszystko wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
  5. Całość przełóż na naczynia żaroodpornego, na wierzch połóż folię aluminiową. Całość piecz przez około godzinę. Jeśli chcesz, by babka lekko się zarumieniła, zdejmij folię i zostaw ją jeszcze na kwadrans w piekarniku. Na koniec udekoruj babkę posiekanym szczypiorkiem i gotowe. Smacznego!

Zobacz:

Jak zrobić kotlety mielone w słoiku? To danie warto mieć pod ręką

Przysmak nie tylko dla sercowców. Kto powinien jeść brukselkę?

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama