Reklama

Sprawdzone sposoby na kruche i soczyste mięso

Soczyste, miękkie i kruche mięso to idealny pomysł na pyszny obiad. To źródło wielu cennych wartości odżywczych, m.in. pełnowartościowego białka, żelaza czy witamin z grupy B. Mięso można przyrządzać na różne sposoby – świetnie smakuje zarówno smażone, pieczone, duszone, jak i grillowane. Niestety czasem zdarza się, że po przygotowaniu mięso rozwarstwia się oraz staje się zbyt suche lub twarde. Aby temu zapobiec, warto wykorzystać sprawdzone sposoby na kruche i rozpływające się w ustach mięso. Poniżej przedstawiamy najlepsze z nich.

Jak wybrać dobre mięso?

Przygotowanie mięsa czasami może stwarzać problemy, gdyż po usmażeniu lub upieczeniu staje się ono suche, skurczone lub twarde. Aby temu zapobiec, należy przede wszystkim wybrać odpowiedniej jakości mięso. Warto postawić na to z hodowli ekologicznej, pozbawione antybiotyków i zbędnych dodatków. Ważne, by było świeże, najlepiej ze stosunkowo młodych zwierząt, gdyż zawiera wtedy więcej soków. Dobrze, jeśli mięso będzie delikatnie obrośnięte tłuszczem, który jest nośnikiem smaku, a także będzie bez żył, ścięgien i resztek skóry. 

Marynowanie mięsa

Aby pieczeń była miękka i soczysta, warto zamarynować mięso przed obróbką cieplną. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by mięso skruszało i nabrało odpowiedniego aromatu. Do marynaty można wykorzystać ulubione przyprawy, np. czerwoną paprykę, pieprz, czosnek czy pietruszkę. Kruchość zwiększą też kwaśne składniki, np. sok z cytryny lub ocet. Dobrze sprawdzą się także maślanka, kefir, zsiadłe mleko czy jogurt, które zmiękczą mięso i ułatwią jego dalszą obróbkę termiczną. 

Wykorzystaj papaję lub kiwi

Jako marynata świetnie sprawdzą się też liście i skórka papai. Wystarczy obłożyć nimi mięso, aby to stało się bardziej kruche i nabrało lepszego smaku. Wysuszone ziarna papai można stosować jako zamiennik pieprzu. Mięso znakomicie zmiękcza również kiwi. Można obłożyć surowe mięso plastrami kiwi lub wykorzystać wyciśnięty z niego sok do marynaty. Mięso należy odstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Obłóż mięso tłuszczem

Mięso można też przed pieczeniem obłożyć plastrami słoniny, szynki czy boczku. Dzięki temu tłuszcz będzie chronił mięso przed utratą soków i nadmiernym wysuszeniem. Mięso będzie też równomiernie natłuszczone i nie przypali się podczas pieczenia. Ten sposób najlepiej sprawdzi się w przypadku chudego mięsa, np. kurczaka, indyka, perliczki czy królika.

Odpowiedni sposób pieczenia

Mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru marynaty. Dobrze jest przed pieczeniem zamknąć pory mięsa, obsmażając je delikatnie na rozgrzanej patelni. Mięsa nie można ruszać, dopóki białko się nie zetnie. Wkładamy je następnie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 150-180 stopni. Po upieczeniu należy dać mięsu odpocząć i pozostawić je na 10-15 minut. Dzięki temu soki rozejdą się równomiernie po mięsie, a nadmiar tłuszczu spłynie z jego powierzchni.

Jak smażyć mięso, by było kruche i się nie kurczyło?

Aby usmażyć pyszne, kruche i soczyste steki lub kotlety, również należy wyjąć mięso przynajmniej 30 minut przed obróbką cieplną. Kładziemy je na dobrze rozgrzanej patelni, co powoli na zamknięcie struktury mięsa i zachowanie jego soczystości. Mięso smażymy na pełnym ogniu, aż przestanie przywierać do patelni, przewracamy na drugą stronę i przygotowujemy w ten sam sposób. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy mięso jeszcze przez kilka minut z każdej strony. Dzięki temu stek będzie miał kruchą skórkę i soczyste wnętrze. Po smażeniu również należy odstawić mięso na 15 minut, by soki pozostały wewnątrz soczystego kawałka. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama