Puszysty placek z malinami. Przepis siostry Anastazji

Placek z malinami według przepisu siostry Anastazji zachwyci każdego miłośnika domowych ciast. Jest delikatny, puszysty i wyjątkowy w smaku. Maliny, budyń, kruche ciasto to coś, o czym długo nie będziecie mogli zapomnieć. Jak przygotować placek z malinami? Sprawdźcie!

Siostra Anastazja wyznaje jedną złotą zasadę. Gotowaniem mówi - kocham. Doskonale zna sposoby na to, aby zaskoczyć nawet najbardziej wymagających gości. Zaserwować im coś wyjątkowego w smaku. Coś niepowtarzalnego, okraszonego miłością. Książki kulinarne z przepisami siostry Anastazji cieszą się ogromną popularnością, a ich autorka ma nadzieję, że pomogą czytelnikom odkrywać talent kulinarny i tworzyć smaczne potrawy, ale też uświadomią, jak ważne jest pielęgnowanie zdrowej relacji.  

W książce "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" zakonnica podzieliła się z czytelnikami swoimi pomysłami m.in. na gołąbki ziemniaczane czy puszysty placek z malinami. Jeśli macie ochotę na przygotowanie domowego ciasta, oto przepis. 

Czytaj również: Przepis siostry Anastazji na gołąbki

Przepis na placek z malinami od siostry Anastazji 

Składniki na ciasto:

Reklama

  • 45 dag mąki pszennej 
  • 15 dag cukru 
  • 25 dag masła (schłodzonego) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajo 
  • 5 żółtek 
  • margaryna 
  • bułka tarta 

Składniki na pianę: 

  • 5 białek
  • 10 dag cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 3/4 szklanki oleju 
  • szczypta soli

Dodatek: 

  • 2 szklanki malin 

Czytaj także: Jak myć i przechowywać maliny?

Przepis na placek z malinami od siostry Anastazji - wykonanie 

CIASTO - wykonanie

Z podanych składników należy szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną wstawić do lodówki na 1,5 godz. Z pozostałych dwóch części upiec spód placka. Blachę należy wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Spód i brzegi dokładnie wykleić ciastem (podobnie jak przy robieniu tarty). Podpiec w temp. 180 st. C przez około 15-20 minut.

PIANA - wykonanie

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać po łyżce cukier, cukier waniliowy, budyń i na końcu olej.

Wykonanie PLACKA:

Na wystudzony spód wylać pianę, równo rozsmarować i posypać malinami. Na wierzch zetrzeć schłodzoną część ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez około 40-45 min.

Zobacz również: Sezonowa kuchnia Ewy Wachowicz

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama