Reklama

Przetwory na zimę z pigwy. Sprawdź, jak je zrobić

Pigwy to owoce, które pozwolą ci zachować odporność podczas jesienno-zimowego okresu przeziębień. Przygotowanie przetworów z nich nie jest skomplikowane, a dzięki nim będziesz cieszył się zdrowiem i smakowitym dodatkiem do herbaty lub ciasta. Dowiedz się, jak przygotować się na zimę i co warto zrobić z pigwy.

Pigwy - wszystko co musisz o nich wiedzieć

Pigwy to rośliny pochodzące z Azji, ale pojawiły się w Europie już kilka tysięcy lat temu. Mówi się, że nawet starożytni Grecy uważali ten owoc za niezwykle skuteczny afrodyzjak. Z tego kraju wywodzi się również łacińska nazwa pigwy - Cydonia, która pochodzi od jednego z greckich miast, słynących z uprawy tego owocu.

Drzewko pigwowe może osiągać nawet 5 metrów, ale w naszym klimacie dorasta ono maksymalnie do 3 metrów. Jest samopylne, a jego owoce przypominają kształtem jabłka lub gruszki. Na przełomie wiosny i lata, drzewko zakwita na różowo i biało. W przypadku ozdobnych odmian pigwy, kwiaty mogą przybrać kolor pomarańczowy lub czerwony.

Reklama

Czytaj również: Pigwa - zalety spożywania i zastosowanie w kuchni

Kiedy zrywać pigwy?

Pigwy we wrześniu zaczynają dojrzewać i mają początkowo zieloną barwę. Dopiero w październiku owoce tej rośliny są w pełni rozwinięte i jest to najlepszy czas na zrywanie pigwy. Chcąc rozpoznać czy na pewno są gotowe do zbioru, warto zwrócić uwagę na ich wygląd. Pigwy powinny być intensywnie żółte i posiadać niewielkie, czerwone kropki.

Jeśli zależy nam na ich łagodniejszym smaku, pozbawionym cierpkości, powinniśmy zaczekać ze zbiorami do pierwszych przymrozków. Delikatnie przemarznięte pigwy zyskują inny, subtelniejszy posmak.

Zerwane owoce należy przechowywać w chłodnych, przewiewnych pomieszczeniach. Dzięki temu mogą tam leżeć nawet przez kilka tygodni. Musimy jednak pamiętać o zabezpieczeniu owoców przed gryzoniami.

Dlaczego warto jeść pigwy?

Pigwy cechują się bogatymi wartościami odżywczymi. Te owoce to przede wszystkim skarbnica witaminy C, ponieważ na 100 gram surowej pigwy przypada aż 20% zalecanej, dziennej dawki tej witaminy. Są bardzo ważnym wsparciem układu odpornościowego i sprawdzają się podczas jesienno-zimowych przeziębień, ponieważ zawierają nie tylko wspomnianą witaminę C, ale i witaminę B.

Oprócz tego pigwy są bogate w magnez, żelazo, potas, cynk, kwas foliowy, wapń i sód. Stanowią one ważny element wzmocnienia naturalnej odporności organizmu. Sprawia to, że współczesna fitoterapia, zachęca do spożywania pigwy w różnej postaci, na przykład jako soku z pigwy z miodem, który pomoże na suchy kaszel, grypę czy na jesienne przesilenie.

Pigwy warto jeść, szczególnie gdy cierpimy z powodu:

  • Anemii
  • Przeziębienia lub grypy
  • Braku apetytu
  • Przemęczenia lub wyczerpania
  • Zaburzeń trawienia

Jakie przetwory z pigwy warto zrobić na zimę?

Pigwy zachwycają swoimi właściwościami, ale i smakiem. W surowej postaci nie nadają się do spożycia, ponieważ są bardzo kwaśne i twarde. Jednak świetnie sprawdzą się do przygotowywania różnych przetworów.

Przetwory, które warto zrobić na zimę to między innymi soki, dżemy, konfitury oraz kompoty. Wiele osób produkuje również nalewki z pigwy. Ogromną popularnością cieszy się także pigwa w syropie, cukrze czy miodzie.

Co zrobić z pigwy - przepisy

Warto przygotować się na jesienno-zimowe wieczory i zastanowić się nad tym, co chcemy zrobić z pigwy, aby wzmacniało to naszą odporność i równocześnie odpowiadało nam smakiem. Oto proponowane przepisy, które mogą ci ułatwić tworzenie przetworów z pigwy:

  • Przepis na dżem z pigwy:

Składniki:

- 700 g pigwy

- 0,5 litra wody

- 1 kg cukru

- Sok z 0,5 cytryny

- Laska wanilii

Pigwy obieramy ze skórek i kroimy na ćwiartki. W następnej kolejności musimy usunąć ich gniazda nasienne. Dopiero wtedy możemy pokroić je w słupki. Przygotowane w ten sposób pigwy, wkładamy do garnka, zalewy wodą z dodatkiem cukru oraz wanilii. Mieszankę gotujemy do chwili, gdy zrobi się ona gęsta. Pod koniec gotowania dolewamy sok z cytryny.
Po zagotowaniu płynu przelewamy go przygotowanych wcześniej i wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy poprzez włożenie ich na 15 minut do gotującej się wody. Zanim jednak umieścimy je w garnku, musimy wyłożyć go bawełnianą ścierką. Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki i stawiamy je do ostygnięcia do góry dnem.

  • Sok z pigwy z miodem

Składniki:

- 20 sztuk pigwy

- 250 ml miodu

Pigwy myjemy, obieramy ze skórek i kroimy w ćwiartki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy pigwy w kostkę. Gotowe owoce zalewamy w misce miodem i odstawiamy na 3-4 dni. Po upłynięciu tego czasu przelewamy powstały sok do wyparzonych, szklanych butelek. Jeśli chcemy przygotować sok z pigwy bez cukru lub miodu, musimy tylko zamiast tego dodać około 0,6 kg stewii.

  • Nalewka z pigwy

Składniki:

- 1 kg owoców pigwy

- 800 g cukru

- 100 ml brandy

- 700 ml wódki

Myjemy i obieramy pigwy, a także usuwamy gniazda nasienne. Następnie rozdrabniamy owoce i wkładamy je do dużego słoja z cukrem. Odstawiamy go na 3 tygodnie i każdego dnia poruszamy słojem tak, aby przemieszać dokładnie składniki. Po upływie tego czasu odlewamy sok do osobnego naczynia, a rozdrobnione owoce zalewamy alkoholem i ponownie odstawiamy na 3 tygodnie. Gdy minie ten czas, łączymy sok pigwowy z alkoholem i przelewamy go do butelki. Następnie nalewkę odstawiamy na 6 miesięcy, po których będzie już gotowa do spożycia.

  • Konfitura z pigwy

Składniki:

- 2 kg owoców pigwy

- 4 szklanki wody

- 1,5 kg cukru

- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Myjemy pigwy, obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy owoce w drobną kostkę. Tak przygotowane pigwy wkładamy do garnka z wodą z dodatkiem cukru oraz cynamonu. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, dopóki owoce nie będą całkiem miękkie. Po zagotowaniu przelewamy konfiturę do wyparzonych słoików i odwracamy je do góry dnem, aż do wystygnięcia.

Jak wykorzystać przetwory na zimę z pigwy?

Przygotowane przez nas przetwory na zimę z pigwy można wykorzystać na wiele sposobów, które pomogą zasilić nasz organizm witaminami.

Sok z pigwy z miodem lub bez cukru, możemy dodawać do herbaty. Owoc ma kwaśny posmak, więc napar będzie w smaku przypominał herbatę z cytryną. 

Natomiast dżem lub konfitury z pigwy możemy nakładać na nasze kanapki, dodawać do wypieków, naleśników czy nawet do herbaty.

Jak przechowywać przetwory z pigwy?

Przygotowane na czas zimowy przetwory z pigwy, muszą być dobrze przetrzymywane, abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem, ale i nie martwić o ich świeżość. Podpowiadamy, jak przechowywać przetwory z pigwy:

  • Nieotwarte słoiki i butelki należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu.
  • Otwarte przetwory powinno się przechowywać w lodówce, nie dłużej niż miesiąc. Najlepiej umieścić je na górnej półce lodówki, gdzie temperatura wynosi zazwyczaj 6-7 stopni Celsjusza.
  • Weki poddane pasteryzacji należy trzymać spiżarni lub piwnicy. Jeśli nie posiadamy takiego pomieszczenia, to umieszczamy je na balkonie lub w schowku np. na narzędzia. Decydując się na trzymanie przetworów z pigwy na balkonie, musimy pamiętać, aby podczas pierwszych przymrozków przenieść słoiki do cieplejszego miejsca.
  • Każdą butelkę oraz słoiki oznacz etykietą, zawierającą nazwę przetworu oraz datę jego przygotowania. 
  • Sprawdzaj co jakiś czas szczelność słoików i kontroluj czy w przetworach nie pojawia się pleśń. 
  • Przyjmuje się, że wyroby w słoikach nie powinny stać dłużej niż 12 miesięcy.
  • Nalewki przechowuje się w zacienionym miejscu, na przykład w barku, gdzie nie docierają promienie słoneczne, w temperaturze pokojowej.

Czytaj również:

Pigwa - "polska cytryna". Wspiera odporność, obniża ciśnienie, pomaga wątrobie

Ziołowe nalewki i kompoty prosto z ogrodu

Sposoby na kwiaty czarnego bzu. Domowy sok i syrop - smaczne i zdrowe

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama